Op het ritme van de natuur: agritoerisme in de Atlantische Loirestreek

Auteur: 
Redactie
< >

De regio van de Atlantische Loirestreek loopt van de Atlantische kust tot aan de Loirevallei, met fietspaden langs wijngaarden, natuurgebieden en charmante dorpjes. Ook in de steden zoals Nantes, Angers of Le Mans is het aardig vertoeven. Een (kleine) selectie van te ontdekken adressen.

Een vakantie tussen de ezels

L’Asinerie du Bois Gamats is een kleine boerderij vlak naast het stadscentrum van Laval. Tijdens de schoolvakanties gooit ezelboerin Agnès de deuren open. Kinderen vanaf drie jaar kunnen er mee ezelinnen melken en de melk verwerken tot zeepjes, de dieren op de boerderij eten geven en verzorgen of een wandeltocht maken op de rug van een ezel (tot tien jaar). De ezels delen hun wei met een aantal angorageiten, van wie de wol tijdens een workshop verwerkt wordt. Vanaf mei 2020 kan je ook je tentje opslaan op de boerderij.

Bloemen en bio in de Sarthe

Les jardins de Souvré is een familieverhaal. Toen Laurent het landbouwbedrijf van zijn ouders in 2016 overnam, gaf hij er een nieuwe draai aan. Hij begon zijn groenten volgens de kunst van de permacultuur te kweken en zette zijn veld vol eetbare bloemen. Sinds 2019 heeft hij het biolabel.

Fleur de sel

Nicolas Arnoud van la salorge de Rostu in Mesquer neemt zijn bezoekers mee op ontdekking in zijn habitat, de zoutpannen van Guérande. Arnoud is ‘paludier’, zo noemen ze de zoutwinners van de bekendste zoutleverancier van Frankrijk. Als het zeewater door de zon is opgedroogd, scheppen zij het zout met de hand op. 2,5 uur lang laat hij zien hoe ‘fleur de sel’ en ‘sel gris’ gewonnen worden in dit prachtige natuurgebied.

Honingzoet in de Vendée

Pascale en Claude zijn de gepassioneerde imkers van de Miellerie de Fontenelles. Heel het jaar door kunnen bezoekers er de wondere wereld van de bijen ontdekken in hun meer dan 700 kasten. Tijdens workshops kan je zelf pollen oogsten, nougat of kaarsen van bijenwas maken.

In een drafje door de Maine-et-Loire

Bloemen, groenten, tarwe, gerst,... Op de 60 hectare van de Ferme du Bois Madame wordt het allemaal verbouwd. Daarnaast worden er ook Franse rijpony’s (Poney français de selle) en trekpaarden, de Cob Normand, gekweekt. Bezoekers kunnen kiezen voor een tocht met een koets (1 uur) of een meerdaagse trektocht, die hen buiten de gebaande paden de geheime plekjes van het platteland laten ontdekken.