Kleine wandelparadijsjes in de buurt

Auteur: 
Redactie
< >
Wandeluitstappen in de buurt

Natuur en avontuur zetten je zintuigen op scherp. Wie dichtbij een natuurgebied wil ontdekken, kan terecht in onderstaand lijstje, samengesteld door Uit in Vlaanderen. Ken jij deze wandelgebieden al?

 1. De Blankaart (Diksmuide)

De natte hooilanden en graasweiden van De Blankaart liggen in het hart van de IJzervallei. Plankenpaden brengen je naar vogelkijkhutten en een uitkijktoren. Het hart van het natuurgebied is alleen over het water toegankelijk.

 2. Bourgoyen-Ossemeersen (Gent)

Dit natuurgebied ligt op 3 kilometer van het Gentse stadscentrum. In de vogelkijkhut bij de grote waterplas observeer je zeldzame watervogels van dichtbij. In het midden van het gebied staat de historische Valkenhuishoeve uit 1624.

 3. De Hobokense Polder (Antwerpen)

Echte kikkers spot je alleen in de Hobokense Polder. Er wonen ook reigers, salamanders en gallowayrunderen. In een Scheldebocht leiden vlonderpaadjes je langs rietkragen, wilgenbroekbossen en wilgenstruwelen. Voor de treinreizigers: er ligt een treinstation naast.

 4. Het Molsbroek (Lokeren)

Dit moerasgebied staat bekend om zijn watervogels. Je droomt er weg tussen rivierduintjes, rietvelden en vochtige graslanden. Je kan er eindeloos wandelen want vlakbij vind je ook De Buylaers, het Verloren Bos en het stedelijk Bospark.

 5. De Liereman (tussen Oud-Turnhout en Arendonk)

Dit is een van de oudste natuurgebieden van België. Er wonen dieren met exotische namen zoals wulpen, nachtzwaluwen en wilde konikpaarden. De Liereman vormt een mozaïek van biotopen met al even exotische namen: gagelstruwelen, stuifduinen, natte en droge heide.

  6. De Zwarte Beek (Beringen)

Deze vallei staat bekend om haar uitgesproken variatie: van zompnatte venen tot kurkdroge zanderige stuifduinen. Via een avontuurlijk plankenpad ontdek je de bijzondere planten en dieren van dit natuurgebied, zoals slangenwortel en buntgras en moerassprinkhanen.