De Kinesisten uit Merksem pakken het anders aan

Auteur: 
Redactie
< >
De Kinesisten

Thomas, Bo en Abassin van De Kinesisten, zijn drie atypische en ambitieuze kinesisten. Ze werken vooruitstrevend en durven hiervoor zelfs een extra inspanning van hun patiënten te vragen.

We zijn geen masseurs

Thomas vertelt: “Vaak komen patiënten hier binnen voor hun zoveelste behandeling. We vragen hen zich altijd eerst om te kleden en wanneer we dan de behandelruimte binnenstappen, dan liggen ze al klaar op hun buik. Ze kijken steeds zeer verbaasd als ik hen vraag of ze even terug rechtop kunnen komen zitten voor een gesprek. Ga je mijn rug niet masseren? Bo en Abassin antwoorden mee in koor: “Neen, wij zijn geen masseurs!”

Kinesisten met flair

De drie initiatiefnemers zien eruit om door een ringetje te halen. Netjes in uniform, voorzien van hun eigen look en logo. Het drietal wil niets aan het toeval overlaten. De look en indeling van hun pand ogen industrieel met warme houten elementen. Opvallend zijn de knalrode metalen structuren die multifunctioneel dienstdoen als klimrek, oefenbalk én eyecatcher.

Het is een misvatting dat wie veel aan sport doet meer blessureleed aantrekt.

Geen passieve therapie

“De grootste problemen ondervinden we bij patiënten die zeer weinig aan lichaamsbeweging doen,” vertelt Bo. “Het is een misvatting dat wie veel aan sport doet meer blessureleed aantrekt. Het is juist een gebrek aan beweging wat maakt dat een lichaam minder sterk is of trager herstelt. Wij werken als het ware op maat van onze patiënt en omdat elke persoon anders is, is uiteraard ook elk lichaam anders. Wat primeert is dat mensen zichzelf leren helpen.”

Geen pilletjes

Abassin vult aan: “We leren onze patiënten om hun eigen klachten onder controle te krijgen. Als steeds opnieuw dezelfde spieren verkrampen, dan helpt het als je die klachten zelf leert begrijpen. Wij geven bijvoorbeeld steeds eenvoudige oefeningen mee naar huis. De bedoeling is dat de patiënt zich deze oefeningen eigen maakt, zodat hij zelf leert ingrijpen bij kleine problemen. Hoe sneller hij die zelf onder controle krijgt, hoe minder snel hij in de toekomst naar ons moet komen.’ Hij vervolgt: ‘De dokter gaat je vaak een pilletje geven tegen de pijn, dit omdat mensen zoeken naar een quick fix (snelle oplossing). Dat brengt tijdelijk verlichting. Maar helaas is het probleem daarmee vaak nog niet opgelost.”

Gedachten vormen klachten

Thomas: “Als je begrijpt wat je mankeert, en als je weet waar het vandaan komt, dan brengt dat enorm veel rust. Die rust is zeker noodzakelijk in je genezingsproces. Stress is altijd een slechte raadgever. We maken onze patiënten slimmer, we geven heel veel goede en duidelijke informatie over hun lichaam.”

“De ware genezing ligt in het goed ondersteunen en begeleiden van onze patiënten. De rest doen ze helemaal zelf. Hoe groter de motivatie en het inzicht in de eigen klachten, hoe meer slaagkans. Ook het hoofd moet mee en positieve gedachten zijn nodig om met volle moed aan je herstel te beginnen.”