Fietsboxen langs de fietsostrade Antwerpen-Mechelen

Auteur: 
Redactie
< >

Fietsers met pech op de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen zijn verzekerd van een vervangfiets en fietsherstelling tot en met 2021. Dit gebeurt in samenwerking met de maatwerkbedrijven Werkmmaat en het Atelier. Wegens de coronamaatregelen bleven de 7 boxen de afgelopen weken gesloten. Sinds 11 mei 2020 zijn ze weer helemaal operationeel. (foto: Provincie Antwerpen).

Fiets veilig achterlaten in fietsbox

Het fietsboxproject voorziet op de fietsostrade tussen de stations Berchem en Mechelen Nekkerspoel om de drie kilometer een elektrische vervangfiets in een fietsbox. Bij pech kan de fiets veilig achtergelaten worden. Een medewerker van Werkmmaat of Atelier haalt de fiets op, herstelt hem en plaatst de herstelde fiets terug in de fietsbox.

“Het gebruik van deze boxen met de eraan gekoppelde mobiele hersteldienst is een belangrijke extra service voor de fietsostradefietsers”, legt Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit uit.

Erwin Lauriks van de vzw Werkmmaat voegt toe: “Voor de coronacrisis noteerden we minimaal één gebruiker per week per box. Het eerste werkjaar betekende dit bijna 200 herstellingen. De registratiewebsite is tijdens de sluitingsperiode nog klantvriendelijker geworden. Zo kan je je eenvoudig vooraf registreren, en heb je bij pech geen onnodig tijdverlies.”

Maatwerkbedrijven

De fietsboxen langs de fietsostrade F1 worden uitgebaat door sociale maatwerkbedrijven.  “Vanuit het sociale-economiebeleid van de provincie Antwerpen hebben we dit initiatief helpen opstarten en de nodige groeikansen gegeven,” stelt gedeputeerde voor Sociale Economie Kathleen Helsen. “De medewerkers van de maatwerkbedrijven doen hier belangrijke vaardigheden en attitudes op, die een grotere kans bieden om door te stromen naar een job in het reguliere arbeidscircuit. Niet alleen voor de mobiliteit maar ook voor de werkgelegenheid is het dus een opsteker dat we deze fietsboxen operationeel kunnen houden.”

Benieuwd hoe het werkt?

Ben je een regelmatige fietser langs de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen, registreer je dan via de website http://fietsostrade.gridbox.be. Dan ben je bij pech slechts 1 sms’je verwijderd van een snelle vervanging van je fiets.

Daarnaast kan je je ook altijd bij de fietsbox zelf registreren via je smartphone. Aan de zijkant van de fietsbox vind je alle info. Na uitwisseling van je gegevens krijg je toegang tot de fietsbox en wissel je je fiets om voor een elektrische vervangfiets. Na herstelling haal je je eigen fiets terug af. Je ontvangt daarna een digitale factuur voor de herstelkosten.

Duurzame keuze

De fietsboxen van Gridbox zijn met energiezuinige instrumenten en zonnepanelen uitgerust, die ook de elektrische Kettlerfietsen opladen. De fietsboxen zijn betrouwbaar in gebruik en gemakkelijk te bedienen. Elke box draagt een duidelijke handleiding.