Hoe verwarm je je huis?
Om de klimaatdoelstellingen te bereiken moet de Belgische woningmarkt grondig transformeren: woningen moeten zuiniger worden en op termijn energieneutraal. Voor nieuwbouwprojecten zijn er strenge normen vastgelegd op vlak van energiezuinigheid. Verwarmingsspecialist Remeha ontwikkelde met de Warmtewijzer een tool waarmee je de juiste oplossing kan kiezen.
“Nieuwbouwwoningen zijn heel goed geïsoleerd en hebben daarom ook een lagere warmtevraag. Die warmte wordt bovendien opgewekt door energiezuinige en groene installaties. Denk maar aan warmtepompen of zonne-energie”, vertelt Jan Deklerck, product manager bij Remeha.
Grootste winst bij bestaande woningen
Het verhaal is anders voor het bestaande Belgische woningpark. Jan Deklerck: “Meestal zijn die woningen matig of weinig geïsoleerd, zeker woningen van voor 1980. De grootste energiewinst op korte termijn ligt dus in het beter isoleren van woningen en daarmee het verminderen van de energiebehoefte. Als je daarnaast nog een ander verwarmingssysteem installeert, kunnen het verbruik en de kosten drastisch verminderen.”
De juiste verwarming voor elke woning
Niet elke verwarmingsoplossing is geschikt voor elke woning. Vloerverwarming gecombineerd met een warmtepomp kan in oude huizen zelfs meer verbruiken dan de klassiek gasinstallatie. “Warmtepompen, hybride systemen, condenserende ketels, lagetemperatuursystemen zoals vloerverwarming, … er is heel veel keuze voor de consument, maar die ziet soms door de bomen het bos niet meer. We merken dat de hedendaagse consument het vandaag ondanks alle mogelijke informatie, moeilijk heeft om de juiste optie te kiezen voor zijn eigen situatie”, zegt Jan Deklerck.
Warmtewijzer: hoe kies ik mijn verwarming?
Om de verbouwer de juiste keuze te helpen maken, ontwikkelde Remeha de Warmtewijzer. Deze online tool werkt heel eenvoudig en geeft je in acht eenvoudige stappen een betrouwbaar advies over welke types verwarming en ketels het beste bij jouw persoonlijke woonsituatie past.
De Warmtewijzer is gebaseerd op een aantal paramaters van de woning, zoals het type woning, manier van verwarmen en de gezinssituatie. Daarnaast kijkt hij ook naar het warmwaterverbruik. Als resultaat krijg je 3 opties van ketel en verwarming die het beste aansluiten bij jouw situatie.