Britse toparchitect David Chipperfield ontwerpt Leuvense woontoren

Auteur: 
Redactie
< >
Nieuwe woontoren aan Hertogenpark in Leuven
gloednieuwe woontoren Hertog I in Leuven
Nieuwe woontoren aan Hertogenpark in Leuven
<
Nieuwe woontoren aan Hertogenpark in Leuvengloednieuwe woontoren Hertog I in LeuvenNieuwe woontoren aan Hertogenpark in Leuven
>

De gloednieuwe woontoren Hertog I in Leuven is van de hand van het internationaal gerenommeerde Britse architectenbureau David Chipperfield Architects. Verwacht wordt dat het project tegen medio 2023 klaar zal zijn.

Met veertien verdiepingen schaart dit bouwproject zich in het rijtje van de hoogste woonprojecten in Leuven. De toren telt 24 appartementen met bovenaan een penthouse die de hele bovenste verdieping inneemt.

Woontoren Leuven van wereldbekende architecten

Ontwikkelaar Resiterra doet voor de vormgeving van het nieuwe woonproject een beroep op het architectenbureau David Chipperfield Architects, met hoofdkantoor in Londen en filialen in Berlijn, Milaan en Shanghai. David Chipperfield is een naam die klinkt als een klok, o.m. in de museumwereld. Zo ontwierp het bureau het Neues Museum in Berlijn. Dat gebouw won in 2011 de EU-prijs voor hedendaagse architectuur. 

Erik Van Hoof, CEO Resiterra, de projectontwikkelaar die de stedenbouwkundige vergunning verkreeg voor de bouw: “We zijn fier dat we zo’n internationale topper als David Chipperfield voor dit project warm hebben kunnen maken. Hij staat er om bekend zijn projecten zo te ontwerpen dat ze een meerwaarde hebben voor de omliggende buurt en dat is precies wat we op de Hertogensite willen creëren.”

Nieuwe woontoren aan Hertogenpark in Leuven

De grijze betonnen parking op de site krijgt stilaan een nieuw gezicht. De nieuwe woontoren ligt vlak naast het toekomstige Hertogenpark dat voor extra groen moet zorgen  in de Leuvense benedenstad. De woontoren heeft alvast een link met de nabijgelegen middeleeuwse stadsomwalling: de gevel krijgt immers dezelfde warme grijze kleur. 

De nieuwe woontoren telt twee- en drieslaapkamerappartementen, met bovenaan een penthouse die de hele bovenste verdieping inpalmt. Op grondniveau komt er een grote inkomhal, een fitnessruimte voor de bewoners en een fietsenparking met plaats voor 88 fietsen. In de foyer aan de inkomhal wordt ook een box voor de levering van pakjes geïnstalleerd.

9 stadswoningen naast woontoren

Naast één van de grootste woontorens van de Leuvense binnenstad bouwt Resiterra nog eens negen stadswoningen. Opmerkelijk is dat er telkens drie woonvormen mogelijk zijn: een kangoeroewoning waarbij twee gezinnen onder één dak wonen, een woning met een verdieping als leef- of werkruimte en een volledige eengezinswoning met drie verdiepingen. Elke woning is moduleerbaar. 

145 fietsenparkings

Onder de nieuwe woningen komt een ondergrondse parking van twee verdiepingen, goed voor in totaal 48 parkeerplaatsen. Daarmee wil de projectontwikkelaar alle auto’s van de bewoners uit het straatbeeld halen en de nieuwe stadswijk volledig autoluw maken. Tot slot voorziet het hele bouwproject - waaronder de woontoren, de stadswoningen en het aangrenzende appartementsgebouw - in totaal maar liefst 155 fietsenparkings voor de bewoners.