Artenova in Mechelen maakt plaats voor groen woonproject met dak-moestuin

Auteur: 
Redactie
< >
Artenova-project in Mechelen
Artenova-gebouw aan de Mechelse stationsbuurt
<
Artenova-project in MechelenArtenova-gebouw aan de Mechelse stationsbuurt
>

Het Artenova-gebouw aan de Mechelse stationsbuurt - een voormalige meubelzaak - maakt binnenkort plaats voor een groen woonproject. Het nieuwe gebouw telt 18 appartementen en 2 commerciële ruimtes op het gelijkvloers. Bij de plannen valt meteen op dat projectontwikkelaar Antonissen Development Group voluit de groene kaart trekt.

Het project krijgt niet alleen een semi-publieke binnentuin van zo’n 750 vierkante meter, maar ook een eigen dak-moestuin met serres.  Bovendien zullen de appartementen niet voor extra parkeerdruk zorgen: de plannen voorzien een autolift, die de wagens van de bewoners rechtstreeks van de straat naar de ondergrondse parking brengt, met ook een aantal deelwagens.

 Twee trends die je steeds vaker aantreft in onze centrumsteden: groendaken en moestuinen.

De toegang naar de nieuwe binnentuin gebeurt via een grote poort aan de Hendrik Consciencestraat. In die binnentuin wordt eveneens een grote, overdekte fietsenstalling met 72 plaatsen voorzien.

Wonen met een dak-moestuin

De daktuin van zo’n 425 vierkante meter komt op het lager gelegen dak van de eerste verdieping, waar ook een heuse moestuin met serres komt te staan. Sven Potvin van Antonissen Development Group: “Het is een combinatie van twee trends die je steeds vaker aantreft in onze centrumsteden: groendaken en moestuinen. Beide bieden immers verscheidene troeven.

Groendaken voorzien, naast het voor de hand liggende ecologische voordeel, ook een extra buffer tegen de steeds extremere hittegolven waar ons land mee te kampen krijgt.

Een moestuin is dan weer goed voor de sociale cohesie van het woonproject, en voor de verticale integratie van wonen, werken en ontspannen. Daarnaast speelt het in op de wensen van de moderne Vlaming, die zijn groenten almaar meer lokaal - en biologisch - wil. Want lokaler dan dit wordt het niet: op het dak van je eigen gebouw.”

Gebouw met een autolift

Minstens even opvallend is de autolift die het gebouw krijgt. Toekomstige bewoners kunnen straks met hun wagen rechtstreeks van de straat in een grote lift rijden, die hen naar de ondergrondse parkeergarage brengt. Zo neemt de ingang van de parking ook minder plaats in, waardoor er meer ruimte is voor parkeerplaatsen. En wie geen wagen bezit, kan een deelwagen gebruiken die voor de bewoners wordt voorzien.

Naast de 18 appartementen, krijgt het gebouw ook een grote handelsruimte. Welke handelaar zich daar zal vestigen, is nog niet duidelijk: de gesprekken met een aantal geïnteresseerde partners zijn nog lopende.

Greet Geypen, Mechelse schepen van Stedenbouw:  “De huidige Artenova-site is een stadskanker aan het worden op een strategische plaats: de toegangspoort naar het centrum van de stad. Het project moet in het vergunningstraject nog beoordeeld worden en onderworpen worden aan een openbaar onderzoek, maar wij zijn blij dat er vandaag een kwalitatief ontwerp op tafel ligt dat goedgekeurd werd door de Bouwcommissie.”