Antwerpse verhuurders willen ‘ontzorgd’ worden

Auteur: 
Redactie
< >
Heylen Vastgoed start met ‘verhuurservice’
Heylen Vastgoed start met ‘verhuurservice’
<
Heylen Vastgoed start met ‘verhuurservice’Heylen Vastgoed start met ‘verhuurservice’
>

Vandaag heeft naar schatting zo’n 18 procent van de Belgen naast zijn eigen woning nog één of meerdere woningen in portefeuille. Goed één op de vijf huizen of appartementen die vandaag te koop staan, worden gekocht om te verhuren. Nooit eerder was de vraag in de provincie Antwerpen naar het uit handen geven van de verhuur na hun vastgoedaankoop groter.

Meer dan ooit heeft de Vlaming de baksteen in de maag. De redenen liggen voor de hand: het klassieke spaarboekje brengt niks meer op, én beleggen op de beurs of in fondsen is voor velen nog onbekend terrein.

Verhuurservice voor investeerders

Heylen Vastgoed start met een unieke ‘verhuurservice’ voor investeerders. Die zorgt ervoor dat verhuurders van residentiële panden volledig worden ‘ontzorgd’, m.a.w. ze moeten geen rekening meer houden met de praktische kant van de verhuur. Door zo’n ‘ontzorging’ krijgt de verhuurder administratieve en financiële ondersteuning, om bijvoorbeeld huurgelden te innen van huurders die hun huur niet betalen. Maar daarnaast regelt de nieuwe verhuurservice ook gebreken in de huurwoningen, waarbij ze bv. een loodgieter langs sturen.

Jeroen Van Bylen, Hoofd Property Management Heylen Vastgoed:  “Vandaag is de wens om ‘ontzorging’ vooral in de grootsteden gekend maar nu blijkt die nood ook in andere regio’s op te komen. De tijd dat de huisbaas zich voor het minste waterlek of kapotte deurklink naar het huurpand snelt, is immers stilaan voorbij. Investeerders willen zich vandaag zo min mogelijk bekommeren om de verhuur en de rompslomp die daarbij komt.”

Wat kost deze verhuurservice?

Voor een volledige ontzorging van een huurpand wordt zo’n tien procent van de huurprijs voorzien per maand. Concreet betekent dat als je voor een woning 800 euro huur vraagt, je 80 euro ‘ontzorgingsfee’ per maand betaalt.

Nieuwe huurwetgeving eist renovaties

Bovenop de administratieve en financiële ondersteuning van de nieuwe ‘verhuurservice’ komt nog eens dat - met het oog op de nieuwe huurwetgeving vanaf 1 januari 2020 - heel wat huurpanden verplichte renovatiewerken moeten ondergaan. Sommige eigenaars verkopen hun pand, omdat ze de investeringskost niet meer willen doen. Anderen willen hun huurpand graag renoveren om te voldoen aan de nieuwe wetgeving, maar weten vaak niet waar te beginnen.

Jeroen Van Bylen:  “Via projectbegeleiding gaan wij samen met de eigenaar kijken hoe we het pand kunnen renoveren en kijken we naar de ‘verhuurbaarheid’ van het pand. Veel eigenaars hebben het budget, maar niet de goesting om hun pand conform te maken. Op dat momenten kijken wij met verschillende partijen, zoals aannemers, welke nodige werken moeten uitgevoerd worden om het pand terug verhuurbaar te maken.”