Ooglasercorrectie gevaarlijk? Lenzen zijn een veel groter risico!

Auteur: 
Redactie
< >

Goed zien is belangrijk om een comfortabel dagelijks leven te kunnen leiden. Zie je moeilijk veraf of dichtbij, dan bieden een bril of contactlenzen soelaas. Maar de medische wetenschap staat niet stil: met ooglasercorrecties kan je opnieuw goed zien zonder bril of contactlenzen.

Veel mensen zijn echter bang om hun ogen te laten laseren. Ze vrezen dat er iets mis zal gaan tijdens de behandeling of dat ze een infectie zullen oplopen. Die angst is eigenlijk onterecht. Lenzen zijn veel gevaarlijker, meent Dr. Mertens van Medipolis in Antwerpen.

Statistieken

Denk even aan vliegen en autorijden: er gebeuren statistisch gezien veel minder ongelukken met vliegtuigen dan met auto’s. Toch zijn veel mensen bang om in het vliegtuig te stappen, terwijl ze zonder problemen dagelijks hun leven riskeren in de wagen. Op dezelfde manier is de kans dat je je oog beschadigt door contactlenzen te dragen en in te brengen, veel groter dan dat er iets misgaat tijdens of na een laserbehandeling. Uiteraard moet je bij zo’n operatie de nodige voorzorgen treffen om schade te vermijden, maar daar helpen de arts en de assistenten je bij. Laserbehandelingen hebben de perceptie tegen.

De risico’s van contactlenzen

Er wordt volgens Dr. Mertens te weinig aandacht besteed aan hoeveel schade contactlenzen kunnen aanbrengen. Hij wil niet zeggen dat ze slecht zijn, maar er is wel een groter risico op blijvende schade dan bij laserbehandelingen. “Contactlenzen moet je zeer goed verzorgen, zoals een baby,” legt Dr. Mertens uit. Je moet ze goed onderhouden: ze elke avond uitdoen en schoonmaken. Hoewel veel mensen het doen, mag je zeker niet gaan slapen met je lenzen, ook al voel je ze nauwelijks of niet zitten. Als er iets misgaat, is het namelijk te laat.

Brildragers hebben minder kans op problemen aan hun ogen dan mensen die lenzen gebruiken. 

 

Lensdragers kiezen vaker voor laserbehandeling

Dr. Mertens voegt daar nog aan toe dat lensdragers meestal de eersten zijn om zich uiteindelijk met een laser te laten behandelen. Na gemiddeld een tiental jaar lenzen dragen, beginnen ze problemen te krijgen en willen ze een andere oplossing. Brildragers hebben minder kans op problemen aan hun ogen en voelen de nood misschien ook minder. Vaak zien ze hun bril bovendien als een onderdeel van hun persoonlijkheid. Nochtans kan ook voor hen een laserbehandeling nuttig zijn, vult Dr. Mertens aan. Wanneer je ’s nachts wakker wordt, kan je dan meteen goed zien, zonder dat je in het halfdonker je bril moet gaan zoeken. Voor jonge ouders, bijvoorbeeld, is dat zeer handig.

Op een veilige, pijnloze manier weer goed zien zonder bril? Medipolis biedt verschillende laserbehandelingen aan. Vind meer informatie op hun website.

Lees ook