Bescherm je ogen tijdens het sporten … met een sportbril!

Auteur: 
Redactie
< >
<
>

Helmen. Tandbeugels. Knielappen. Mensen beschermen zowat ieder lichaamsdeel als ze sporten. We doen er alles aan om kneuzingen, gebroken tanden en schaafwonden te voorkomen. Toch behoeden we ons niet voor gezichtsverlies, netvliesbeschadigingen, een gescheurd hoornvlies of een gebroken oogkas. Dat is niet logisch, want een kneuzing of schaafwonde geneest relatief makkelijk. Een serieus oogletsel draag je mogelijk mee voor de rest van je leven. Nochtans voorkom je zowel uitwendige als inwendige oogletsels eenvoudig met een goede sportbril. Ook voor sportbrillen kiest Lunettes-Lunettes resoluut voor oogcomfort op maat!

Waarom je ogen beschermen tijdens het sporten?

Een ongeluk is snel gebeurd, zeker in de spanning van het moment. Bijna de helft van de oogverwondingen is te wijten aan sport. Oogbescherming is dus geen overbodige luxe. Vooral bij racket- en contactsporten neemt het risico op een oogletsel toe. Denk maar aan squash, tennis, pingpong, honkbal, hockey, voetbal of basketbal. Een sportbril beschermt je ogen wanneer een object op je hoofd komt afvliegen.

Wat doet een sportbril nog meer?

Bescherming tegen vuil, weer en wind

Een kwalitatieve sportbril beschermt jouw ogen niet alleen tegen een mogelijke impact, maar ook tegen vuil, stof en pollen. De bril vormt daarnaast een barrière tegen de natuurelementen, zoals koude en wind. Bij hoge windsnelheden zal het oog namelijk oogvocht produceren om uitdroging tegen te gaan. Daardoor gaat het oog tranen, wat het zicht belemmert en het risico op een ongeluk verhoogt. Wielrenners en schaatsers beoefenen hun sport dus veiliger dankzij een sportbril.

Bescherming tegen zonlicht en verblinding dankzij getinte of gepolariseerde glazen

Als je sportbril getinte of gepolariseerde glazen heeft, verbetert hij bovendien je zicht bij fel zonlicht. Zo raak je niet verblind door lichtreflectie op sneeuw of water. Dat laatste is handig bij het skiën of snowboarden.

Waar let je het best op als je een sportbril koopt?  

Breukvastheid

Een sportbril kan altijd beschadigd geraken door een val of impact. En dat kan gevaarlijk zijn voor je ogen. Koop daarom een sportbril in een breukvaste kunststof zoals polycarbonaat. Zo voorkom je dat er splinters vrijkomen als je bril breekt.

Comfort

Kies een sportbril die je bewegingen niet beperkt en die comfortabel zit. Zware sportbrillen voelen al snel hinderlijk aan. Een goede sportbril herken je aan het gewicht: zo heb je al sportbrillen van 14 gram.

Een sportbril op sterkte

Draag je in het dagelijkse leven een bril of contactlenzen om je zicht te corrigeren? Ook dan zijn er sportbrillen voor jou!

Houders voor glazen

Vaak voorziet de fabrikant van sportbrillen houders in het montuur. Zo kan je glazen op sterkte achter de glazen van de sportbril plaatsen. Sommige sporters vinden dat hinderlijk, omdat er vuil en stof tussen de twee glazen kan geraken. Zij dragen liever contactlenzen in combinatie met de sportbril.

Sportbril op sterkte

Het is ook mogelijk je sportbril te voorzien van aangepaste correctieglazen. In dat geval kiest Lunettes-Lunettes voor kwalitatieve glasfabrikanten als Rodenstock. Zo krijg je het beste oogcomfort op een sportief veilige wijze. We houden dan specifiek rekening met je wensen, correctie en parameters, maar ook met de eigenschappen van de sportbril, zoals de kromming van de bril en de vertexafstand (de afstand tussen het optische centrum van het glas tot het oog). We houden dus rekening met verschillende factoren: je sport, je correctie en oogbewegingen en je veiligheid.

Ben je overtuigd van het nut van een sportbril? En wil je die graag combineren met glazen op sterkte of contactlenzen? Sportbrillen vind je in diverse prijsklassen, net als sportglazen met correctie. Lunettes-Lunettes, de optiekspeciaalzaak in Boom, adviseert je graag over wat het beste past bij je noden, om je zo te verzekeren van oogcomfort op maat!