De beste fles wijn? Dat is gewoon de fles welke het snelst leeg is. Of gewoon: de fles die je zelf graag drinkt. Nico Willem van het gereputeerde wijnhuis Axybel uit Kessel zegt het met veel overtuiging in zijn stem. Hij is al pakweg 35 jaar actief in de branche en koestert zijn vele cuvees met de liefde van een echte kenner. Wie in de komende feestdagen zijn gasten wil verrassen met enkele overtuigende keuzes kan zich gerust laten leiden door de huidige zaakvoerder van Axybel dat al sinds 1974 verscheidene tientallen“delicious wines” in de markt zet.
Wijn is een passie. Steeds meer mensen zoeken daarom hun weg in die wereld en worden na verloop van tijd meegesleurd in het boeiende verhaal van krachtige tannines, kleuren en fruitaroma’s. Dit neemt niet weg dat de marktomgeving voor de wijnhuizen zelf heel erg concurrentieel is. “Het is ongetwijfeld een harde wereld maar toch ook een ontzettend boeiende wereld,” zegt Nico Willem. “Veeleisend en divers ook. In de afgelopen maanden zijn verscheidene kleinere ondernemingen overgenomen. De consolidatie in de sector zet zich door. Je moet daarom verdraaid goed weten waar je als wijndistributeur naartoe wil. Ik ga in dit opzicht resoluut mijn eigen koers. Een beetje eigenwijs, juist. Maar toch vastberaden. We hebben enkele tijd overigens ook zelf een overname gedaan in Lochristi. Wij hebben op die manier onze markt verruimd tot Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. De selecties van beide wijnhuizen zijn in de afgelopen maanden rustig in elkaar gevloeid. Wij hebben dat in overleg met de zaakvoerder van het overgenomen bedrijf gedaan. Zowel ons eigen gamma als van het bedrijf uit Lochristi zijn dus nog verruimd. ”
Axybel heeft in dit opzicht een sterke reputatie. Het wijnhuis uit Kessel, bij Nijlen werd in 1974 in de markt gezet en heeft zich sindsdien uitstekend gepositioneerd. Nico Willem en zijn echtgenote Karin Ceulemans kregen in 2004 de kans om het bedrijf voor 100% over te nemen van de oorspronkelijke stichter Urbain Tuerlinckx en volgden sindsdien effectief hun eigen traject. Zij houden daarbij een sterke lijn aan: “ons is het erom te doen de passie van onze wijnmakers, onze wijnboeren over te brengen naar onze klanten, naar de wijnliefhebbers. Wij willen hen laten genieten van onze kwaliteitswijnen die wij in al die jaren bijeengebracht hebben.”
Of hoe Nico Willem de man, de boer achter de wijn en de fles in beeld wil brengen. De man die met zoveel trotse hardnekkigheid zijn wijngaard en zijn druiven koestert en er tevens zijn levenwerk van maakt. Een fles Medoc drinken met de vrienden moet bij de klanten van Axybel dan ook het beeld van de Bordeaux oproepen en het engagement dat de mensen uit die streek in hun etiketten hebben gelegd. Wijn moet echt leven, sporen trekken.
“De finale keuze van de afzonderlijke wijnen in ons assortiment is een zoektocht naar een evenwicht tussen verscheidene factoren. Het aanbod is veelal uitzonderlijk groot. Het is er ons evenwel om te doen een mix op te bouwen tussen de eigenlijke druif, het terroir van de wijngaard, het klimaat en de filosofie van de wijnmaker in de vinificatie.”
Uiteraard moet ook de prijs/kwaliteit verhouding kloppen. Axybel zoekt in dit opzicht geen aanvaardbaar compromis. “Precies daardoor kunnen wij onze klanten jaar na jaar blijven boeien. Het is tenslotte onze taak en onze verplichting om hun verwachtingen te overtreffen. Samen met de wijnmaker moet elke fles en elk glas een wow-effect geven en plezier. Ook daarom volgen wij de evolutie van zowel de particulier als de professionele en de wijnliefhebber op de voet. We nemen continu onze selectie onder de loep en sturen bij zodat ons professioneel team voor iedereen garant staat voor topdegustaties en de juiste keuzes”
Je kunt in Kessel per individueel etiket best wel enkele kistjes kopen en meteen mee nemen. Grotere bestellingen worden vanaf 24 flessen gratis aan huis geleverd. “Onze voorraden zijn hier vrij beperkt. We stockeren onze flessen bij voorkeur bij de wijnhuizen zelf waardoor ze ook in optimale omstandigheden bewaard blijven.”