Op een boogscheut van het Kapelse winkelhart

Residentie Astridhof, prachtige parkappartementen in een oase van groen

Auteur: 
Nicole Verstrepen

"Het is voor een architect een opportuniteit om in een parkdomein van liefst twee hectare, in extreem veel groen, met monumentale bomen van meer dan honderd jaar oud, een residentie te mogen creëren met een beperkt aantal woongelegenheden. Je zet een drietal basislijnen, die vloeiend in die natuur worden opgenomen, om ze vervolgens verder uit te werken. Fantastisch om daaraan te mogen meewerken.” Architect Jan Veelaert van Veelaert Architecten praat met vuur en passie over residentie Astridhof, een project dat momenteel ontwikkeld wordt in de Koningin Astridlaan, in het groene Kapellen, ten noorden van Antwerpen, op een boogscheut van de A12 en de E19.

De Koningin Astridlaan in Kapellen herbergt een aantal prachtige parkdomeinen. In een ervan wordt momenteel een residentie opgetrokken met vijftien appartementen en vier penthouses, voorzien van alle luxe en comfort. Bijzonder is dat het grote parkdomein op, jawel, slechts tweehonderd meter van het station van Kapellen ligt en ook op wandelafstand van het winkelcentrum. 

Architect Jan Veelaert: “De residentie is perfect zuid gericht op het domein, waarbij de slaapkamers en de badkamers zich aan de noordzijde bevinden. Er zijn vier ingangen zodat elke inkomhal maximaal vier tot vijf appartementen bedient. In de penthouses komt de lift rechtstreeks in de woningen uit. Alle appartementen en penthouses hebben een zeer ruim terras, waarvan het inpandige gedeelte kan afgeschermd worden met een glazen accordeondeur. Zo kan u er ook in de winter lekker toeven, en het is er bovendien zeer sfeervol met de dimbare ledverlichting die in een strakke strook van de vloer tot het plafond is ingebouwd. De glazen balustrades van de terrassen worden doorgetrokken tot op de dakverdieping waarmee homogeniteit tussen de verschillende verdiepingen gecreëerd wordt.

De grootte van de appartementen varieert van 126 tot 250 m², en ze hebben een, twee of drie slaapkamers. Opvallend zijn de hoge plafonds (2,87 meter) en de kamerbrede glaspartij, uitgevoerd in vierseizoensglas. U haalt hiermee niet alleen het maximum aan daglicht binnen, maar u heeft tevens een fantastisch uitzicht op het park.

Jan Veelaert: “Als koper heeft u een grote stem in de indeling en afwerking van de appartementen en in de inrichting van keuken en badkamer. We hebben een samenwerking met kwaliteitsvolle partners, waaronder Bulthaup,  
Boffi en  Schrauwen, maar dat is niet bindend. Het gebouw wordt opgetrokken door aannemer Verstraete – Vanhecke, die ook over een moderne schrijnwer-kerij beschikt voor maatwerkkasten."

Aandacht voor comfort

Residentie Astridhof voldoet aan de strengste normen op het vlak van energie en akoestiek. Het gebouw wekt zijn eigen energie op via een geothermische grondwaterpomp die voor verwarming en passieve koeling zorgt. 
Jan Veelaert: “Met de passieve koeling bereikt u in warme zomers aangename binnentemperaturen die zes graden lager liggen dan de buitentemperatuur. De vloerverwarming is nauwkeurig regelbaar en dit in elke ruimte afzonderlijk en het ventilatiesysteem houdt de lucht binnen stofvrij en heerlijk gezond. Het gebouw bereikt een heel laag e-peil van slechts 50.”

Het spreekt vanzelf dat ook de nieuwste domotica zijn intrede doet in het Astridhof, voor de verlichting, de elektrische installaties, inclusief videofonie en de alarmsystemen. Alle appartementen en penthouses zijn ook standaard uitgerust met automatische sunscreens.

Prachtige parktuin met zwemvijver

In het parkdomein van het Astridhof leidt een mooie beukendreef u naar de residentie. U rijdt langs deze dreef via een automatische toegangspoort naar de ondergrondse parkeergarage, waar u opnieuw met een automatische poort toegang heeft tot uw ruime garagebox. De box is voldoende ruim om er ook uw fiets te stallen, maar dit kan ook in de speciale fietsenstalling, waar tevens enkele elektrische oplaadpunten voorzien worden. Ook uw gasten kunnen parkeren in de ondergrondse parkeergarage. Leveranciers kunnen terecht in de dreef, in het gedeelte voor de automatische toegangspoort.
In het park zelf rijden er dus geen auto’s. Voor fietsers en voetgangers is er een aparte toegangsweg, waarmee ze nog sneller in het centrum van Kapellen zijn. Het park zelf vergt nagenoeg geen onderhoud. De tuinarchitect maakte immers een ontwerp met respect voor het bestaande bomenbestand. Hij zorgde voor natuurlijke afscheidingen en in de open ruimte voor het gebouw integreert hij een mooie zwemvijver met ponton. 

Veiligheid

Het domein is volledig omheind en aan de verschillende toegangen en aan de inkomhallen is er camerabewaking. Elk appartement heeft een veiligheidsdeur. Er is op het domein ook een aparte conciërgewoning. De conciërge kan u steeds aanspreken b.v. voor dienstverlening en kleine klusjes. 
Een appartement in residentie Astridhof heeft u vanaf 430.000 euro, exclusief kosten. Vanzelfsprekend wordt het gebouw opgetrokken volgens de wet Breyne. Ondertussen zijn er al enkele appartementen verkocht. De bewoners kunnen in 2016 hun intrek nemen.   (NV)

Links