Op vliegsafari in Kenia

Auteur: 
Redactie
< >

Een eenzame giraf schrijdt sierlijk door de savanne. Op de achtergrond de skyline van Nairobi. Nergens anders ter wereld ligt een natuurreservaat zo dicht bij een hoofdstad. Maar voor de echte wilderniservaring moet je het binnenland van Kenia intrekken. Op zoek naar de kuddes gnoes, de luipaarden en naar The Lion King. 

Vanuit de luchthaven en het druilerige België rechtstreeks naar je luxe tent in het Nairobi National Park, van afwisseling gesproken. De heerlijke donsdekens nodigen uit voor een verkwikkende nachtrust en juist voor we indommelen nemen we de geluiden van de savanne in ons op. De volgende ochtend worden we gewekt door een prachtig uitgedoste Masai, die meteen ook onze douche klaarmaakt. Aan het ontbijt vertelt gastvrouw Kim dat er vannacht vlakbij het kamp leeuwen zijn voorbijgekomen en dat er verse neushoornsporen zijn. Ons Afrikagevoel is er meteen helemaal... 
Een heerlijke omelet en een schotel vers fruit later stappen we in de jeeps voor onze eerste safari. Een neushoorn staat een eindje van het pad, een hele hoop zebra’s en enkele giraffen, wat verder twee giraffen die elkaar het hof maken en tegen elkaars nek wrijven, een stelletje struisvogels, enkele kleine antilopen en dat allemaal met op de achtergrond... de skyline van Nairobi. Een heel bijzondere gewaarwording is het om op safari te zijn vlakbij de luchthaven en de buitenwijken van de Keniaanse hoofdstad. De uitgestrektheid van de stad valt op wanneer we onze eerste binnenvlucht nemen aan boord van de luxueuze Cessna waarop vooraan staat “Make your journey as exceptional as the destination”. Het toestel biedt acht lederen zetels die je individueel kan draaien, koptelefoons om te horen welke dieren piloot James heeft gesignaleerd en een prima uitzicht vanuit je privéraampje. Bij aankomst staat de champagne al klaar. Dit noemen ze: beloftes waarmaken!

 

Giraf naast landingsbaan

Vlak voor landen in het Masai Mara National Park wijst James ons een giraf aan, die vlak naast de landingsbaan aan een boom staat te knabbelen. Een onvergetelijk moment... “Soms gebeurt het dat er dieren op de landingsbaan staan en dan zit er  niets anders op dan een toertje te vliegen en te hopen dat ze door het lawaai van de motor opzijgaan”, lacht onze Australische piloot. De jeep staat al klaar en onderweg naar Karen Blixen Camp rijdt onze chauffeur tot vlakbij... een leeuw met drie welpjes. Enkele tientallen meters verder zitten drie puber leeuwenmannetjes te genieten van het zonnetje bovenop een rots. We moeten meteen aan The Lion King denken. In het Karen Blixen Camp staat een heerlijk middagmaal op ons te wachten en nagenieten met koffie doen we aan de rivier die door het kamp stroomt. Op enkele meters van ons liggen nijlpaarden te rusten, terwijl hun jongen spelen met andere jongen. Zelf gaan we even rusten aan het zwembad voor we eropuit trekken voor een avondlijke safari, kort voor zonsondergang. 

Het glooiende landschap met enkele bomen zorgt voor een prima vergezicht en na niet al te veel tijd hebben we geluk: we zien een cheetah met haar jong. Een rondcirkelende hyena zorgt ervoor dat de moeder niet erg op haar gemak is en af en toe opstaat, waardoor we haar kunnen spotten in het hoge gras. Ook zebra’s, giraffen en antilopen in alle maten kruisen ons pad. En net wanneer de zon ondergaat zien we de leeuwen terug die aan het knabbelen zijn aan een wrattenzwijn, terwijl de welpjes vrolijk spelen. Bij het avondeten worden we getrakteerd op een masaidans rond het kampvuur en op de veranda van onze tent genieten we na terwijl we honderden sterren aan de hemel tellen. De volgende ochtend op weg naar de landingsbaan kruisen we een hele kudde buffels en dan... een tiental 
olifanten die lopen te grazen met daartussen enkele zogende kleintjes. Onze eerste keer in Masai Mara was meteen een topervaring! 

De hoogste berg van Afrika

Onderweg naar het Amboseli National Park vliegt piloot James zo laag dat de kuddes vee van de Masai uiteenstuiven. Ook een troep zebra’s gaat ervandoor, maar de giraffen trekken zich niets aan van onze aanwezigheid. Na een korte rit door het Amboseli National Park, waarbij we twee  
cheetahs te zien krijgen, stoppen we voor een beklimming van een heuveltje om onze picknick te verorberen. Beneden aan het water staan enkele olifanten zich te wassen en ook al zien we de Kilimanjaro hier nog niet, het uitzicht is alvast indrukwekkend. De hoogste berg van het Afrikaanse continent tekent zich wel af, wanneer we het Satao Elerai Camp dichter zijn genaderd. ’s Avonds is de top in de mist gehuld, maar de volgende ochtend kunnen we al meer van de prachtige kegelvormige berg waarnemen. Ook op het programma: een bezoek aan een Masaidorp. 

Onze scepsis blijkt gelukkig helemaal niet terecht want we worden hier echt met open armen ontvangen en horen geen enkele keer vragen naar geld wanneer we foto’s maken. Uiteraard geven de Masaikrijgers het beste van zichzelf tijdens een verwelkomingsdans waarbij ze om ter hoogst springen. Ook de vrouwen zingen uit volle (blote!) borst mee en hebben zich mooi uitgedost. De dorpsoverste nodigt ons uit voor een bezoek aan het dorpje met zijn hutjes van koeienstront. Leuk om te doen, maar we zijn toch blij dat we ’s avonds in een luxueuze tent in een comfortabel bed kunnen slapen.

 

Maar om in dat bed te geraken hebben we eerst nog een rit voor de boeg door een landschap waar tal van baobabs opdoemen aan de einder. “Van baobabs wordt gezegd dat ze ondersteboven zijn geplant omdat een god zich boos had gemaakt”, lacht onze chauffeur. Het blijven inderdaad vreemde bomen maar zo typisch voor Afrika. De rit brengt ons naar het Tsavo West National Park, waar tal van giraffen ons pad kruisen. Tijd voor het aperitief is er vanop een magisch uitzichtpunt, met een klaar zicht over de Kilimanjaro. Champagne heeft nog niet vaak zo lekker gesmaakt! Eens in het Severin Safari Camp en na een lekker schuimbad nestelen we ons aan het kampvuur met een drankje. 

Plots stormt een nijlpaard – de log uitziende maar zeer gevaarlijke dieren die overdag rusten in het water – het kamp binnen, wat ons doet beseffen dat hoe luxueus het kamp ook mag zijn, we nog steeds midden in de wildernis zitten. De volgende ochtend relaxen we aan het zwembad en genieten we van een heerlijke massage in de spa. “Een drietal weken geleden kwamen aan het zwembad enkele leeuwen drinken. Als om duidelijk te maken dat wij op hun terrein zijn en niet omgekeerd”, lacht mede-uitbaatster Manja Seifert.

Honderden olifanten in zicht

Van Tsavo West naar Tsavo East National Park is weer een mooie afwisselende rit tussen baobabs, tal van dorpjes, winkels, vriendelijk zwaaiende kindjes en... in een landschap van rode aarde. Ook in het park zelf is de ondergrond rood en het landschap vlak. Na enkele dagen in Kenia valt echt op hoe verscheiden het landschap is in de verschillende parken; op safari gaan verveelt hier nooit! Tsavo East is bekend omwille van de gigantische kuddes olifanten en we zijn nog maar de toegangspoort gepasseerd of op een open vlakte zien we er al tientallen staan, waaronder enkele baby’s van slechts een paar maanden oud.

Met de verrekijker kunnen we tussen enkele bomen door kijken en zonder overdrijven zien we er hier een paar honderd staan. Iets verder op het pad steekt vlak voor onze jeep een kudde olifanten over. Het bushgevoel kan niet veel groter zijn! Enkele elanden en andere antilopen maken het plaatje compleet. 

’s Avonds aperitieven we aan het kampvuur en komt opeens een van de wachters aangelopen: er is een leeuw gesignaleerd in het kamp. Waarschijnlijk komt hij drinken aan de waterpoel waar volgens het bord aan de ingang van het Satao Camp op een maand meer dan 500 olifanten zijn gesignaleerd. De leeuw zien we jammer genoeg niet meer terug, maar wanneer we ’s avonds onze tent opzoeken kunnen we vanaf ons terras wel enkele nijlpaarden zien en horen. 

De volgende ochtend is het na een laatste safari tijd om afscheid te nemen van de dieren en worden we naar het strand gevlogen. Voor we vlakbij Mombasa landen vliegt piloot James nog even vlak boven de zee en het strand, zodat we zelfs het koraalrif van bovenaf kunnen bekijken. Ten zuiden van Mombasa, waar de stranden nog heel ongerept zijn, wacht ons een villa met privézwembad in Msambweni Beach House. Onze butler staat dag en nacht voor ons klaar en brengt ons het eten wanneer en waar we willen. Dan eens bij het hoofdzwembad, op ons eigen privéterras, aan de jacuzzi of op het strand. Niets is te veel gevraagd en altijd staat hij klaar met een grote glimlach. 

Wanneer we genoeg van de zon en de rust genoten hebben, maken we een uitstap naar het Kisite Marine National Park per boot. We nemen er een duik en genieten vervolgens nog al snorkelend na van het afwisselende en kleurrijke koraal en de talrijke vissen die niet bang lijken te zijn. Afsluiten doen we met een heerlijke lunch met krabben uit de mangroves en nog ander lekkers. Afrika blijft verbazen!

Praktische info:

Erheen
Brussels Airlines vliegt 3 keer per week (op woensdag, vrijdag en zondag) tussen Brussel en Nairobi. Een vlucht heen en terug, inclusief taksen en toeslagen, kan je al boeken vanaf 595 euro.
www.brusselsairlines.com 

Beste reisperiode
Er zijn twee regenseizoenen, van maart tot mei en van oktober tot december. 
Maar ook dan kan je nog prima safari’s doen, is het verblijf meestal een stuk goedkoper en is het niet druk in de parken.

Reisformaliteiten
Je hebt een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is na terugkeer uit Kenia. 
Ook een visum is noodzakelijk. Dat kan je aanschaffen bij aankomst op de 
luchthaven van Nairobi en kost 50 USD. 

Gezondheid
Neem geruime tijd op voorhand contact op met je huisarts of het Tropisch Instituut (www.itg.be) in Antwerpen i.v.m. eventuele malaria- en gele koortspreventie. In elk geval is muggenmelk en zonnecrème noodzakelijk.

Geldzaken
De lokale munt is de Keniaanse Shilling (KES) : voor 1 euro krijg je zo'n 120 KES 
(koers mei 2014). Ook met Amerikaanse dollars kan je op veel plaatsen terecht.
 Wil je geld wisselen, doe het dan op de luchthaven of in de grote steden.

Met dank aan Live To Travel
Touroperator Live To Travel is gespecialiseerd in reizen op maat in oostelijk en zuidelijk Afrika. In de Afrika-brochure staan ook voorbeeldreizen naar Kenia, zoals een 5-daagse groepsreis vanaf 770 euro per persoon of een 5-daagse individuele vliegsafari met transfers in een luxueuze Cessna vanaf 1.630 euro per persoon. Genoemde prijzen zijn inclusief overnachtingen, transfers, toegangsgelden tot de parken, begeleiding en de meeste maaltijden, maar exclusief de internationale vlucht.
Al deze rondreizen laten zich gemakkelijk combineren met de strandverblijven aan de Keniaanse kust of op een van de eilanden in de Indische Oceaan, die je vindt in de brochure Droomstranden. 
Alle info via www.livetotravel.be (Leopoldlaan 100,  9300 Aalst, tel. 053/60.61.51) of via je vertrouwde reisagent.

 

5 heerlijke lodges en 1 überluxueus beach house:

Nairobi Tented Camp
De enige accommodatie in het Nairobi Nationaal Park, compleet in de wildernis maar toch op slechts een 20-tal minuten van de internationale luchthaven. Mooie tenten, kampvuur, veel kans om neushoorns te spotten en een super gastvrije ontvangst door Kim Pierce en haar team. www.nairobitentedcamp.com 

Karen Blixen Camp
Dit kamp bestaat uit 22 tenten met een eigen veranda en ligt in het Masai Mara Nationaal Park aan een rivier waar nijlpaarden graag vertoeven. Buitendouche bij de tent, heerlijke bedden, ontspannen kan aan het zwembad of in de spa, of zelfs op internet want er is gratis wifi. Overheerlijk eten! www.karenblixencamp.com  

Satao Elerai
In Amboseli Nationaal Park met uitzicht op de Kilimanjaro vind je Satao Elerai met luxueuze tenten of zelfs suites met een ligbad. Er is een infinity pool met prachtig uitzicht, wifi en een gezellige bar. Maak zeker ook kennis met het “huisdier”, een eland die met de hand werd grootgebracht. www.sataoelerai.com 

Severin Safari Camp
In Tsavo West Nationaal Park vind je het Severin Safari Camp dat door sympathieke Duitsers wordt uitgebaat. Vanuit het restaurant is het uitzicht op de Kilimanjaro adembenemend. Er is een heel mooie spa en zwembad (with a view!), wifi en heel veel privacy. Bijzonder goede keuken! www.severinsafaricamp.com 

Satao Camp
In Tsavo East Nationaal Park vind je dit echte bushcamp, zonder wifi of zwembad, maar wel met indrukwekkende landschappen en heel veel dieren rond het kamp. Bij het kamp is er een grote watervlakte, waar soms meer dan 500 olifanten komen drinken. Heerlijk om hier te zitten luisteren naar de dierengeluiden bij het kampvuur. www.sataocamp.com 

Msambweni Beach House
Aan de minder bekende en veel rustigere Keniaanse zuidkust baat Vlaming Frederik Vanderhoeven samen met zijn professioneel team het Msambweni Beach House uit. In enkele villa’s en indrukwekkende kamers in Moorse stijl kom je volledig tot rust. Eten kan wanneer en waar je wil (in de kamer, op het strand, aan het privé-zwembad van je villa...). 
De gasten worden hier uitermate hartelijk ontvangen en van A tot Z in de watten gelegd. www.msambweni-beach-house.com