Op ontdekking in Tsjechië

Auteur: 
Redactie
< >
Koolzaadvelden
Rotspoort
Liberec, stadhuis
Terezin – czech tourism
Karlovy Vary – Ladislav Renner
<
KoolzaadveldenRotspoortLiberec, stadhuisTerezin – czech tourismKarlovy Vary – Ladislav Renner
>

Een land is zoveel méér dan alleen maar zijn hoofdstad. Dat Praag zeker de moeite waard is, lijdt geen twijfel. Maar op ontdekking in Tsjechië is dat zeker ook. Net zoals België maakte Tsjechië deel uit van het Habsburgse rijk.

Met de auto is het niet eens zover weg. Een goede 850 km en je bent in een héél andere wereld. Een wereld zonder files, waar nog veel plaats is. Want ruwweg is Tsjechië bijna tweemaal zo groot als België en met maar de helft van de inwoners. En bezaaid met grote fotogenieke gele velden koolzaad.

Bohemen of Tsjechisch Zwitserland.

Een wereld van ongerepte natuur en diepe bergkloven wacht op de verwonderde wandelaar in het Nationaal Park Ceské Svycarsko. Voor de wandelaars zijn er bijzondere rotsformaties. Diepe bossen, eeuwenoude bomen en de grootste natuurlijke rotspoort van Europa zijn echte natuurschatten.

Vlakbij dit natuurreservaat ligt de stad Liberec. Omgeven door bergen en door groen. Het hart van de stad met een indrukwekkend stadhuis omgeven door vele restaurants is een stop waard.

Terezin of Theresienstadt

De Tweede Wereldoorlog heeft in Terezin zijn stempel achtergelaten. Deze 18de eeuwse vestingstad gebouwd door de Oostenrijkse keizer Jozef II. In tijden van oorlog een perfecte garnizoensstad. Later werd het een gevangenis die ook dienst deed tijdens de eerste Wereldoorlog. Tijdens WO II werd het een concentratiekamp en de hele stad werd één groot joods getto. Indrukwekkend.

Karlovy Vary, tijd voor ontspanning en luxe

Karlsbad is beroemd door zijn ondergrondse bronnen die warm mineraalwater naar de oppervlakte brengen waaraan geneeskrachtige eigenschappen worden toegekend. De eerste vermelding als “kuuroord” stamt uit 1522. Vele VIP’s bezochten Karlovy Vary dit sprookjesachtige en schitterend gerestaureerd 18de eeuws kuuroord waaronder Mozart, Napoleon, Goethe…

De likeurdrank Becherovka, een bitter, wordt soms de dertiende bron van de stad genoemd. Een bezoek aan het kleine museum in hartje stad mét proeverij is een must. Opgepast sterk spul!

Wat nog meer bezoeken in Tsjechië?

Het kuuroord Marienstadt, het Porsche museum, de glasblazerij van kristal Moser en de vele kastelen langsheen de route… en nog zoveel meer.  Bovendien geniet Tsjechië de reputatie van één van de veiligste landen van Europa te zijn. Alles voor ongeveer 1/3 van de prijs van België.

Auteur en foto’s: Lieve Marien