Iconische Kodakfabriek in Koningslo wordt een duurzame en groene woonwijk

Auteur: 
Redactie
< >
Iconische Kodakfabriek in Koningslo wordt woonwijk

Binnenkort verrijst op de historische site van de bekende Kodakfabriek in Koningslo (Vilvoorde) de nieuwe duurzame woonwijk ‘Groenloo’. Volgens het ontwerp dat nu op tafel ligt, komen er 220 bijna-energieneutrale nieuwbouwwoningen. Auto’s verdwijnen voor 90 procent ondergronds en op de vrijgekomen plaats komt er een groene long van bijna twee hectare groot.

Tot 25 jaar geleden rolden de iconische geel-zwarte filmrolletjes van Kodak dagelijks van de band in Koningslo en bruiste de volledige industriële zone. Daarna namen de bedrijven Caterpillar, ISS en Lyreco er hun intrek, maar vandaag telt de Kodaksite in Koningslo hoofdzakelijk nog verlaten bedrijfsgebouwen. 

Groene woonwijk Groenloo

Daar komt binnenkort verandering in. De Gentse vastgoedontwikkelaar Acasa zal er met de steun van het stadsbestuur van Vilvoorde de kwalitatieve woonwijk ‘Groenloo’ neerzetten met 58 eengezinswoningen en 162 appartementen. In totaal gaat het om 220 woningen. Mobiliteit wordt op een doordachte manier aangepakt: er komen 310 parkeerplaatsen, zowel voor bewoners als voor bezoekers en de auto verdwijnt grotendeels ondergronds. Het wordt dus een autoluwe woonsite met veel belevingsgroen.

Timothy Jacob, vastgoedontwikkelaar Acasa: “Nieuwe industrie aantrekken was een optie, maar we verkiezen liever iets terug te geven aan de buurt. Samen met het architectenbureau Bontinck hebben we daarom een ambitieuze verkavelingsaanvraag uitgewerkt voor een duurzame en groene site. Er komen deelwagens, deelfietsen en laadpalen voor elektrische wagens. Bovendien krijgt Koningslo er ook een nieuw park van bijna 2 hectare groot bij.”

Quasi waterneutrale woningen

De nieuwe woningen zullen volledig volgens de revolutionaire BEN-principes worden opgetrokken. BEN staat voor bijna-energieneutraal en vertaalt zich in onder andere warmteboilers, warmtepompen en/of zonnepanelen. Vanaf 2021 zal dit de standaard worden voor alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel Europa. Vastgoedontwikkelaar Acasa zal bovendien ook quasi waterneutraal bouwen. Dat wil zeggen dat het regenwater optimaal op de site zal infiltreren. Over heel Vlaanderen zijn er nog maar drie vergelijkbare sites die zo ver volgens beide principes ontwikkeld zijn.

Transformatie van industriële site naar woonbuurt

Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde: "Met Groenloo kiezen we ervoor om van een oude industriële site, een levendige aantrekkelijke woonbuurt te maken met heel veel aandacht voor duurzaamheid. Op deze manier zetten we onze ambitie kracht bij om Vilvoorde om te bouwen van een oude industriestad naar een aangename woon- en leefstad met het oog op de toekomst. De wijk Koningslo kon niet ontbreken bij deze transformatie. Behalve woningen zal er op de nieuwe site plaats zijn voor enkele kleine handelszaken en het gloednieuwe politiekantoor van Koningslo.”