Duurzaamste wijk van Antwerpen lokt meer dan 100 kijklustigen

Auteur: 
Redactie
< >
Nieuwe woonwijk op de Agfa Gevaert-site
Minerve-wijk op de Agfa Gevaert-site in Edegem
Minerve-wijk: duurzaamste wijk van Antwerpen
<
Nieuwe woonwijk op de Agfa Gevaert-siteMinerve-wijk op de Agfa Gevaert-site in Edegem Minerve-wijk: duurzaamste wijk van Antwerpen
>

De nieuwe woonwijk op de Agfa Gevaert-site in Edegem wekt veel interesse op. Amper vier maanden na de lancering zijn al 4 op de 10 woningen van de eerste fase - 76 in totaal - verkocht. Tegen 2025 komen er op Minerve - de naam van de toekomstige woonwijk - 350 nieuwe woningen, omgeven door 23.500m2 groen.

Begin 2019 gingen de eerste werken van start op de toekomstige Minerve-site. De sloopwerken vlotten alvast zichtbaar en onlangs startte ontwikkelaar Revive samen met OVAM en DEC met de eerste sanering van de bodem. Maar liefst 32.500 ton verontreinigde grond wordt niet alleen uitgegraven en afgevoerd maar zelfs biologisch gereinigd door verluchting en micro-organismen. Alle bakstenen afkomstig uit de sloop zullen onder meer hergebruikt worden om de wegen, paden en zitbanken van de nieuwe woonwijk  aan te leggen. En die sloop- en saneringswerken wekken alvast veel interesse op. Meer dan 100 kijklustigen schreven zich in voor de allereerste rondleidingen op de site.

Tegen 2025 rijzen er in totaal 350 woningen en appartementen uit de grond, omgeven door 23.500 m2 groen. Zo worden er drie parkzones, twee speeltuinen en een groene rustzone voorzien, alsook 59 private en 8 collectieve tuinen. In de eerste fase van het project komen er 60 appartementen en 16 woningen.

40 procent verkocht

Al even opvallend: in december 2018 startte de verkoop van de eerste 16 woningen en 60 appartementen. Vandaag is al 40 procent van die eerste fase verkocht, dat blijkt uit de eerste cijfers. Het nieuwbouwproject blijkt bovendien ook een gezonde interesse op te wekken bij investeerders. Die zien de nieuwe appartementen als een uitstekende belegging.

Minerve-wijk in Edegem is duurzaamste wijk van Antwerpen

Dat de wijk heel wat interesse opwekt, hoeft niet te verbazen. Volgens de ambitieuze plannen van projectontwikkelaar Revive moet de site namelijk één van de duurzaamste wijken van Antwerpen worden. Zo zal er op de site van de voormalige Agfa Gevaert fabriek in Edegem geen enkele verwarmingsinstallatie op fossiele brandstoffen werken en wordt de volledige wijk autoluw. Parkeren gebeurt grotendeels ondergronds, waar ook elektrische laadpalen komen. Bovendien is het op alle woningen mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Tot slot wordt ook het regenwater maximaal benut. Alle gebouwen krijgen regenwatertanks, die aangesloten worden op de toiletten en de kraantjes aan de buitenkant van het gebouw - om onder andere de planten te kunnen besproeien.

“Maar we willen nog verder gaan. We zijn nu, samen met Water-link, aan het onderzoeken of we ook het regenwater van de bedrijven rond de wijk kunnen opvangen, om het daarna ter plaatse te zuiveren. Zo kunnen we tegelijk het regenwater maximaal benutten én de riolering zo min mogelijk belasten,” zegt Isabelle Verhaert.

De bouw begint in het najaar van 2019 en tegen 2022 zullen de eerste bewoners hun intrek nemen.