Bescherm je ogen tegen zichtbaar en onzichtbaar licht
We kunnen niets zien zonder licht. We hebben het nodig in ons dagelijks leven en voor ons welzijn. Wanneer we wakker zijn, worden onze ogen voortdurend blootgesteld aan licht. Er is een onderscheid tussen zichtbaar licht (met een hoge golflengte) en onzichtbaar licht (met een lage golflengte, bijvoorbeeld ultraviolet en infrarood licht).
Ultraviolet licht
Ultraviolet licht of UV-straling is schadelijk voor de huid, maar ook voor het oog: het kan cataract of staar veroorzaken. Vroeger was dat een typische aandoening voor oudere mensen en mensen die veel in de zon werkten. Nu we allemaal naar de zon reizen, komt cataract steeds meer voor, ook bij jongere mensen. Daarom is het belangrijk een goede zonnebril te dragen. Kijk bij het kiezen van een zonnebril of er een UV400-label opstaat: dan filtert het glas schadelijke lichtfrequenties onder de 400 nanometer (nm).
Ook bij bewolking
Wolken houden de UV-straling van de zon niet tegen. Ultraviolet licht kan dus zelfs bij slechter weer je ogen aantasten. Ook op bewolkte dagen is een goede bescherming van je ogen nodig. In zulke gevallen kies je voor een optische bril die de schadelijke straling filtert. Zo kijk je comfortabeler en houd je je ogen gezond.
Blauw licht
De meeste kwalitatieve glazen met filter houden UV-straling met een frequentie tot 400 nm tegen. Dan zijn de gewone schadelijke lichtstralen al weg en is je ooglens beschermd. Die 400 nm is ook de standaardrichtlijn voor zonnebrillen en filterende glazen. Naast UV-licht bestaat er ook blauw licht met een iets hogere golflengte van 405 à 410 nm, dat dus niet gefilterd wordt door zulke glazen. Blauw licht bepaalt ons slaap- en waakritme en ons welzijn, want het geeft ons energie om dagelijks bezig te zijn. Maar blauw licht kan ook schadelijke effecten hebben. Hoe korter de golflengte, hoe meer energie het bevat. High-energy blauw licht verstoort de hormonale basis en het gemoed en beïnvloedt onder meer je slaap- en waakritme. Maar het kan ook je kleurperceptie verminderen en je netvlies aantasten. Dat blauwe licht komt trouwens niet alleen in de natuur voor. De schermen waar we dagelijks mee bezig zijn, zijn zo helder dat ze veel high-energy blauw licht produceren. Daarom wordt bijvoorbeeld afgeraden voor het slapengaan nog bezig te zijn met je computer, tablet of smartphone.
Lunettes-Lunettes beschermt je ogen met Rodenstock PRO410
Het is dus meer dan ooit belangrijk je ogen te beschermen tegen zowel UV-straling als high-energy blauw licht, zeker wanneer je een bestaande aandoening aan je netvlies hebt of wanneer je bijvoorbeeld familieleden met cataract hebt. Dat heeft ook de Boomse optiekzaak Lunettes-Lunettes begrepen. Ze bieden in hun gamma de PRO410-glazen van het Duitse kwaliteitsmerk Rodenstock aan. Met die glazen in je bril geniet je van zowel optimale bescherming tegen licht als van een bril die er esthetisch mooi uitziet. De glazen houden licht met een frequentie tot 410 nm tegen. Het licht dat je nodig hebt voor het dagelijks leven en je biologische functies, gaat gewoon door de glazen. Bijzonder is dat de filtering van het schadelijke licht in de massa van het glas zelf gebeurt, en dus niet met een coating.
Wil je je ogen beschermen met een kwaliteitsvolle bril op jouw maat die er ook goed uitziet? Laat je adviseren in optiekzaak Lunettes-Lunettes.