Belg wil steeds vaker een goed beveiligde woning
De Belg is anno 2018 niet alleen verzot op z’n baksteen, het moet vooral een goed beveiligde baksteen zijn. Het is dan ook geen toeval dat de markt van veiligheidssystemen voor woningen en appartementen boomt, en zelfs elk jaar groeit.
In Brussel laat zelfs 1 op de 2 kopers veiligheid meespelen in aankoopbeslissing, zegt Century 21 Benelux. Tien jaar geleden moest een huis voor de Belg vooral groot zijn. Maar één iets wint almaar vaker aan belang: het veiligheidsaspect. Isabelle Vermeir, CEO Century 21 Benelux: “Na energiezuinigheid is veiligheid echt een nieuwe parameter aan het worden die meespeelt in het beslissingsproces om een woning al dan niet te kopen. Bovendien is veiligheid niet alleen meer van belang bij eigenaars van landelijk gelegen villa’s, ook voor bijvoorbeeld een dakappartement is men bekommerd om de veiligheid.”
Bij het gros van de panden die vandaag op de markt komen, is vaak nog geen alarmsysteem geïnstalleerd. “In die gevallen zien we wél dat almaar meer kandidaat-kopers de mogelijkheden nagaan om de woonst beter te beveiligen. Soms laten ze zelfs een alarm installeren, nog voor ze echt verhuisd zijn.”
Eén op de twee in Brussel
Minstens één op de tien kopers laat nu al het veiligheidsaspect meespelen in de keuze om een woning al dan niet te kopen. In grote steden, zoals Brussel, stijgt dat aantal soms zelfs tot één op de twee geïnteresseerde kopers. Volgens CEO Isabelle Vermeir raken goed beveiligde woningen trouwens ook vlugger verkocht. Al weegt het soms ook iets meer door in de prijs.
Shocksensoren
Inbrekers krijgen het trouwens sowieso steeds moeilijker: terwijl in de eerste helft van 2013 dagelijks nog gemiddeld tweehonderd Belgische gezinnen ongewenst bezoek over de vloer kregen, waren er dat in dezelfde periode in 2017 nog ‘slechts’ gemiddeld 140. Een sterke daling van bijna 30 procent op vijf jaar tijd dus.
Meeste inbraken in Brussel
Uit cijfers blijkt dat de meeste inbraakpogingen plaatsvinden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (65%), gevolgd door Wallonië (21%) en Vlaanderen (14%). Maandag en zaterdag zijn de meest inbraakgevoelige dagen. November en december zijn dan weer de gevaarlijkste maanden.
Kerstdag populairste inbraakdag
De ‘populairste’ dag - voor inbrekers dan toch - was vorig jaar kerstdag, met liefst 67 procent méér inbraakpogingen ten opzichte van het gemiddelde. Als er wordt ingebroken, worden er vooral juwelen en uurwerken gestolen. Net zoals cash geld, computers en toebehoren, multimedia en fotoapparaten.