Thee bij gerechten

Auteur: 
Redactie
< >

In het leven van Kristin van Eetvelt was en is er altijd thee. Thee bij het ontbijt, na de lunch, bij een taartje of bij een uitgebreid diner met vrienden. Daarom schreef ze voor iedereen die wil meegenieten ‘Thee bij gerechten’. Ze is daar zichtbaar heel gelukkig mee: met het boek en met de wending die haar leven dankzij het boek heeft genomen. “De rijkdom die thee mij schenkt is onuitputtelijk. Dat dit mij allemaal overkomt, is heerlijk!”

Aan de rand van haar Lierse tuin, langsheen een meander van de Nete, staat het theeschuurtje van Kristin. Sprookjesachtig. Geuren en kleuren waaien je bij het binnenkomen tegemoet. Ongeloofelijk hoe de rust meteen bezit neemt van je lichaam en geest. We leren dat dit allemaal te danken is aan thee. “Een natuurlijke en heel gezonde drank die voor 99,9 procent uit water bestaat. De overige 0,1 procent zijn gezonde stoffen, waaronder theanine. Daar word je rustig van. En cafeïne. Dat maakt je dan weer alert.” Voor mij op de tafel staan zes potjes geurige thee. Kristin somt ze op: “Witte thee, groene thee, gele thee, Oolong, zwarte thee en Pu-Erh. Dat is de basis en ze zijn allemaal afkomstig van één en dezelfde plant: de Camellia Sinensis. Afhankelijk van de verwerking van de theebladeren, het uitzicht van het blaadje en de kleur van het aftreksel, krijgen de soorten een andere benaming. Toen ik enkele jaren geleden besliste om mij te verdiepen in thee, koos ik er haast intuïtief voor om mij te profi leren als culinair theesommelier. De combinatie van kwaliteitsvolle thee met hartige en zoete, zuivere gerechten is een geweldige beleving. En die deel ik heel graag met zoveel mogelijk mensen.”

Zintuigen beroeren

Kristin serveert me een proeverij met een duidelijk doel: mij meer bewust maken van wat ik ruik, smaak en zie. Ik zwicht voor de heldere kleuren, de gelaagde smaken en de prikkelende geuren. De gastvrouw weet heel precies hoe ze de zintuigen kan beroeren. “Geuren en smaken zijn bij iedereen anders. Veel heeft te maken met de persoonlijke sensaties die ze oproepen: een boswandeling, de keukentafel van je grootmoeder of een memorabel etentje. Maar er zijn bij thee ook heel wat objectieve gegevens die de smaak bepalen. Kristin heeft zich er helemaal in verdiept. “De soorten thee, de kwaltiteit van de thee, de kwaliteit van het water, de temperatuur van het water, de theebenodigdheden en elementen die thee beïnvloeden zoals vochtigheid, warmte, geur en licht spelen allemaal een rol. En uiteraard ook de smaak van de gerechten die je samen met de thee serveert.”

Eigen goesting

Wat me nog het meest beviel? De glimlach waarmee Kristin haar losse thee begeleidt. “Ik laat me niet beperken door tabelletjes en strikte regels. Ik doe alles intuïtief. Zo slaag ik erin om combinaties te maken die zowel de smaak van de thee als de smaak van het gerecht beïnvloeden. En ik raad iedereen tijdens mijn presentaties en workshops aan hetzelfde te doen. Laat je verwonderen, is mijn devies en advies. Het is gelukkig nooit voorspelbaar.” Dat Kristin zich niet laat beperken, betekent allerminst dat ze niet geïnformeerd is. Haar kennis over thee is verrijkend uitgebreid. Haar nieuwsgierigheid stopt nooit en bracht haar al enkele keren tot in China, waar ze een bezoek bracht aan plantages die haar de allerbeste kwaliteit garanderen. “En daarvoor komt helaas maar twee procent van alle theetelers in aanmerking. Ik kies resoluut voor familieplantages waar drie generaties samen met veel passie de thee telen. Alles gebeurt er biologisch, zonder pesticiden. Ik ben ook zeer trots dat ik een paar keer een ‘limited edition’ op de markt heb gebracht. Elke liefhebber proeft en ruikt het verschil met de industriële zakjes die we te vaak achteloos in onze kop heet water droppen.”

Gerenommeerde chefs

En daar is voor Kristin stillaan een nieuwe dagtaak weggelegd. Ze was zo ondernemend om haar vaste job op te geven en gaat nu ook gerenommeerde chefs overtuigen om voor thee bij gerechten te kiezen. “Ik wil vooral een alternatief bieden voor levensgenieters die niet zo tuk zijn op alcohol of na een restaurantbezoek nog achter het stuur moeten kruipen. Thee is zo prachtig: de drank barst van de smaak en de boeiende verhalen. En niet onbelangrijk: voor de restaurateur is de marge op thee een stuk groter dan op wijn.” Kristin biedt theedegustaties op maat per persoon: een kleine verpakking voor twee liter thee en een mapje met de nodige toelichting. Kristin verleen graag het juiste advies. “Ik bied bij elk gerecht een aangepaste thee aan, maar net als ik is iedereen vrij om zijn of haar goesting te doen. Geen enkel bezwaar om wijn af te wisselen met thee. Al blijf ik natuurlijk een volledig menu met thee aanbevelen. Alleen zo beleef je echt een unieke ervaring.”

Thee bij gerecht? Terecht!

Quod erat demonstrandum. Enkele weken later stap ik vol verwachting in de wagen. Op de passagiersstoel een vriend met een voorliefde voor wijn en de nodige scepsis ten opzichte van thee. Het prachtige Keienhof mag als locatie adembenemend genoemd worden, badend in het groen en met de Kalmthoutse Heide op een keiworp. Het kasteeltje kent een rijke geschiedenis van meer dan 100 jaar. Het werd gebouwd als buitenverblijf voor een joodse diamantair uit Antwerpen. Hij integreerde de ‘keien’ die gebruikt werden voor het Centraal Station van de stad waar hij zijn fortuin vergaarde. Het gebouw fungeerde later als school, als internaat en als hotel-restaurant.
Op het bord:

  • Salsa van stoffeltomaten, bavarois van tomaat, coulis van puntpaprika, olijfolie, groentekrokantje
  • Brique met verse geitenkaas en verse vijg, gerookte ham en rucola en een peterseliecoulis
  • Schol met venkel, courgette, spinaziesaus en lamsoor
  • Gebakken ganzenlever met watermeloen, geroosterde noten, balasamicokaramel en zwarte sesam
  • Lamskroon met lenteprimeurs en pommes pailles
  • Chocolademoelleux met gemarineerde ananas

In geuren en kleuren

Een prille lentezon geeft voorzichtige warmte en het hartelijke onthaal van ladychef Kris Bresseleers brengt ons helemaal op temperatuur. Er wordt alleen voor ons gekookt, maar door de gemoedelijke gastvrijheid en de hartelijke huiskamersfeer voelen we ons meteen op ons gemak. De rustgevende stem van Kristin en de dito aroma’s van haar thees zitten daar ook ongetwijfeld voor iets tussen. Want als we binnenkomen, geurt het al heerlijk: uiteraard draagt de keuken haar keitje bij, maar Kristins dampende potten zorgen voor kleur en geur. Hoewel het de tweede keer is voor mij, ben ik één én al oor en neus: Kristin licht niet alleen een tipje van de sluier van haar fenomenale kennis, maar ook het deksel van de pot, om ons te laten ruiken. Die aroma’s blijken indruk-wekkend, in de meest
letterlijke zin van het woord.

Theewater boven in plaats van boven ons theewater

Tijd om aan tafel te gaan en de proef op de som te nemen. Zes gangen lang worden we vergast op heerlijke gerechten, aangepaste dranken én Kristins discrete en deskundige uitleg. En we worden niet alleen vergast, we worden ook én zelfs nog meer verrast: door de excellente culinaire kwaliteiten van thee en door briljante balans tussen spijs en drank. De grootste verrassing is misschien wel dat we na twee uur tafelen voldaan én alert van tafel gaan! Is dat de allergrootste verdienste van thee? Gevarieerder en gastronomischer dan water is het een alcoholvrij alternatief, zonder een ‘kater’. Wij genoten van een lunch, die de maag maar niet het hoofd vulde: de uitgebreide maaltijd met bijhorende drank betekende deze keer niet het einde van onze werkdag, wel een heerlijk intermezzo. Wij vonden het top en het is zeker een attractief alternatief voor BOB!

Complementen voor de chef: thee als gastronomische gezel

Dat verleidelijke voordeel is niet het enige in ons oordeel. Het zuivere topproduct dat Kristin ons presenteerde, bleek iets totaal anders dan het zielloze zakje dat we achteloos in heet water hangen: échte thee heeft andere kwaliteiten en veel meer capaciteiten. Thee blijkt een echte zinnestreel: alles wordt geprikkeld, van pupil tot papil. De presentatie in een glas op voet is een absolute meerwaarde en nodigt uit om uitvoerig te taxeren en te valideren. Daar zit misschien één van de weinige angeltjes: eens in het glas, koelt de thee snel af. Zodra het gerecht wordt ingezet, verschijnt Kristin aan tafel en schenkt ze als volleerde sommelier een begeleidende thee, die op dat moment 45 à 50 °C is. Die temperatuur is ideaal voor kleur, geur en smaak en is ook lichaamseigen, wat het gevoel van felbehagen vergroot. Zodra de thee afkoelt, verliest hij heel wat van zijn charmes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wijn, is het aan de orde om eerst te degusteren en dan te waarderen.

Een maaltijd met thee heeft andere spelregels

In een ideaal scenario begin je meteen te eten en te drinken. Het gaat zelfs verder: je mag de etiquette laten voor wat ze is en gerecht en drank vermengen in de mond. Op die manier komen alle hoofdrolspelers volledig tot hun recht. Die tip van Kristin leidde tot sublieme sensaties, waardoor het woord sensationeel hier echt op zijn plaats is. Vooral de combinatie met lam en moelleux bleek uniek. Het eerste effect van thee was neutraliserend: heel even proefden we ondanks een volle mond … niets. Dat bleek stilte voor de storm, die meteen daarna in alle intensiteit losbarstte: de initiële smaken werden geaccentueerd en uitvergroot en de thee had een indrukwekkende invloed op de textuur van het basisproduct. Het lam manifesteerde zich in zijn duurste vorm en de moelleux transformeerde naar vloeibare verrukking. Interessant en impressionant en een volstrekt nieuwe en unieke ervaring.

Elegante evenwichtsoefeningen

Bijzonder boeiend was ook Kristins hint om bij de amuse een stukje tomaat in de thee te doen. Het huwelijk van de twee pure producten bleek bijzonder geslaagd en evenwichtig. Hoewel Kristin graag en veel experimenteert, ligt haar focus eerder op geslaagde dan op  gewaagde combinaties. Thee was in dat opzicht een onklopbare ontdekking: wijn is een grandioze gezel van een heerlijke maaltijd, maar hij houdt van zijn moment of fame en vraagt erom om ook als traktatie op zich gesavoureerd te worden. We zouden liegen door te  zeggen dat we een slok thee lekkerder vinden dan een slok wijn, maar als polyvalente ploegmaat moet wijn toch de duimen leggen. 

Culinaire belevenis in boekvorm

Kristin Van Eetvelt schreef het smakelijke boek ‘Thee bij gerechten. Een culinaire belevenis.’ Het lezen is een beleving op zich, maar het is vooral heel smakelijk voor wie de aanbevolen gerechten ook eens wil uitproberen. En het staat ook vol nuttige tips, zoals: wals  niet met je glas! Dan vervliegt de smaak te snel.

Wat doet Kristin? 

Als culinair theesommelier (gedeponeerd merk sinds oktober 2017) plaatst Kristin van Eetvelt geselecteerde, culinaire thee bij smaakvolle gerechten. Dit doet ze voor restaurants en cateraars, bedrijven én particulieren, op evenementen, workshops, teambuildings en vernissages. Met enthousiasme en overtuiging maakt ze iedereen warm voor thee als uitzonderlijke, culinaire drank. Kristin organiseert regelmatig teapairings op locatie of in de Theeschuur, Zaat 40 in Lier. U kan aansluiten of zelf een groepje van minimum 8 personen  samenstellen. De kostprijs varieert van € 25-45 pp. afhankelijk van het arrangement.

Ook zin gekregen in thee? Contacteer Kristin vrijblijvend op kristin@theebijgerechten.be, www.theebijgerechten.be of bel naar 32 (0)479 509 789.