Op stap met Voyage Local: “Nie zwaanzen hé”
“Hey, Mister, can we get a selfie with you?” We passeren met het muntgroene retrobusje van Voyage Local de opengebroken Leien in Antwerpen en worden door locals en toeristen vrolijk nagewuifd alsof we de paus, Paris Hilton en Ronaldo in één lichaam zijn.
Ja, veel bekijks hebben we wel in deze servoloze Renault Estafette uit 1963. Zelf zullen we zo meteen onze ogen uitkijken naar de verborgen plekjes die de koekenstad rijk is. Want die zijn er in veelvoud…
Jamil Valckx organiseert met zijn tuffende oldtimer stadstoertjes langs onbekende Antwerpse wijken. Dat doet hij intussen al ruim twee jaar en de zaken lopen goed. “Mensen willen, naast de intussen overbekende to do’s als de kathedraal, de vogeltjesmarkt en de Groenplaats, ook wel eens iets anders zien. Welnu, die minder bekende hoekjes en wijken die de rijke geschiedenis van Antwerpen tonen, laat ik hen tijdens onze rondrit zien. Telkens ervaar ik dat zelfs Antwerpenaars veel van die plekjes niet eens kenden.”
Ergens in de buurt van smalle Lamorinièrestraat draaien we in en houden halt voor een site met allemaal oude pakhuizen. Jamil: “Dit is een van de meest hippe realisaties van Antwerpen. Ik verzeker jullie, het is een openbaring.” Wanneer hij onze twijfel ziet, roept hij op dringende wijze “uitstappen, schatjes!” Euh?
Kippen en karpers op dak
Onze eerste stop is PAKT en mag ik de jongens van de lay-out beleefd vragen om de A om te draaien want zo wordt het officieel geschreven. PAKT bevindt zich in de oude industriële pakhuizen naast ’t Groen Kwartier, niet ver van het voormalige Militair Hospitaal. Wanneer ik op de indrukwekkende binnenkoer sta, waan ik me ergens in Berlijn maar dit is 100% Antwerpen. De broers Yusuf en Ismaïl Yaman zijn al tien jaar eigenaar van de industriële gebouwen en oorspronkelijk was hun idee om er lofts van te maken. Maar op aanraden van de stad besloten ze om de creativiteit, die er altijd al in de lucht hing, extra in de verf te zetten.
Jamil: “De afgelopen jaren werden de oude ateliers al gebruikt door kunstenaars en muzikanten allerhande. De broers hadden dus al een goede basis.” Voor ons openbaart zich een indrukwekkende groentetuin waar honderden en duizenden worteltjes, witlof, tomaten, radijsjes, boontjes en kruiden heerlijk gedijen in de vroege lentezon. Onder enkele fruitboompjes en naast een vijver met waarin enkele karpers rondzwemmen, scharrelen zelfs kippen nerveus in het rond.
Word zelf Mr. Hak
De grootste daktuin van Antwerpen bevindt zich hier: 1.800 m2 groot waarvan 200 m2 serres. Ene Bram Stessels zette twee jaar geleden de eerste stappen voor zijn dakboerderij op PAKT.
“We zijn nu nog wat aan het experimenten met kweken op strobalen en dat lukt behoorlijk goed. Niet alle daken kunnen het gewicht van volle grond dragen en dus moeten we het op een aantal daken anders aanpakken. Er is intussen ook een imker bijgekomen, dus binnenkort hebben we ook onze eigen honing.” Verwevenheid met de buurt is een prioriteit.
Adje Van Oekelen is medeoprichtster van De Volle Grond, de coöperatie die de daktuin beheert: “Twee jaar geleden zijn we gestart met een testseizoen en einde 2017 hebben we onze daktuin aangelegd. We willen ook de buurt, inwoners van de stad en daarbuiten betrekken bij ’t DAK met workshops, lezingen, volkskeukens en nog meer. We delen innovatieve, teelttechnische en culinaire inspiratie voor lokale voedselproductie. Buurtbewoners kunnen bijv. een vierkante meter van de daktuin huren voor 50 euro per maand en zo officieel PAKT-lid worden. Voor dat bedrag kunnen ze eieren rapen, de gemeenschappelijke tomatenserre gebruiken en ervaringen delen.”
Hoera, zuurdesem
Vind je het vreemd dat een mens van al dat Gezond & Lekkers te aanschouwen, honger krijgt? Gelukkig zijn er op de site daar het voorbije jaar flink wat mogelijkheden bijgekomen. Kasserol (lunch & winkeltje), Racine (lunch & sapjes), Caffenation (koffiebar & branderij), The Jane Table (privédiners met Nick Bril van The Jane) en Standard (pizza op basis van zuurdesem) hebben hun hongerig wagonnetje aan PAKT gehaakt.
We opteren voor Standard en zoeken een tafeltje uit in het heerlijk vintage-interieur met ruwe materialen als beton en fabriekstegels. De keuken van Standard staat voor zuurdesempizza’s uit de houtoven en frisse salades, bereid met verse, biologische groenten en kruiden vanop het dak van PAKT. Michiel Roose: “De kruiden en groenten groeien letterlijk boven ons hoofd op het dak en worden biologisch gekweekt. We werken ook vaak met minder voor de hand liggende groenten zoals warmoes, koolrabi of boerenkool die hier een kans krijgen. Geen vast menu dus, maar een verrassende kaart die seizoensgewijs geregeld verandert.”
Twee Kathedralen
Nog tijdens het dessert claxonneert Jamil buiten zijn batterij bijna plat. De deuren schuiven open en we zetten koers richting Groenplaats. We stappen het oude postgebouw binnen en komen terecht in een happy place waar 13 werelden van alle mogelijke geuren en kleuren elkaar ontmoeten. Nee, je hebt niet langer meer een alibi nodig om naar een foodmarket in Madrid, Istanbul, Kopenhagen, Londen en Amsterdam te reizen.
Het postgebouw kreeg anderhalf jaar geleden een nieuw leven als culinaire hotspot en werd in korte tijd hét foodwalhalla van Antwerpen. Zo’n 250.000 binnen- en buitenlandse foodies brachten al een bezoekje aan Mercado en de dertien foodwinkeltjes. Ik zeg je, de Sinjoren beschikken sinds een jaar over twee kathedralen. De bekende Onze-Lieve-Vrouw kathedraal en de culinaire kathedraal 100 meter waar ik nu zit te tafelen. Een ‘fantastische totaalervaring’ als blije uitsmijter.