Steven Coppens brengt leven in de brouwerij

Editie: 
Ambassadeurs
Auteur: 
Redactie

Place to see en place to be

De Hoorn is de kroon op het werk van de metamorfose van de Leuvense Vaartkom, die op enkele jaren tijd een architectonische aantrekkingspool en een creatieve hotspot is geworden. De absolute blikvanger in het gebouw is het Grand Café, die als ‘living room’ van het gebouw en van de hele buurt fungeert. De laagdrempelige ontmoetingsplaats is het pompende hart dat de hele buurt mee leven inblaast.
De prachtige open ruimte blijkt een organische smeltkroes van diverse stijlen en invloeden: de vintage inkleding past wonderwel bij de adembenemende architectuur en de jongeman in pak werkt rustig voort op zijn laptop terwijl naast hem twee dames op leeftijd bijtateren bij een heerlijke lunch.

Het lichaam van (Steven)Coppens: duizend poten die veel ballen hooghouden

Wij volgen het voorbeeld van de dames en praten: Steven Coppens, zaakvoeder en bezieler van het Grand Café, is onze gesprekspartner. Steven is een enthousiaste duizendpoot die in zijn leven heel wat passies perfect weet te combineren. Zou hij ook het harmoniëren van spijs en drank onder de knie hebben?
Als Steven bescheiden vermeldt dat hij naast een chefsdiploma ook een wijnzaak heeft, laat het antwoord zich al raden.
Uitgebroed in een creatief nest, ontwikkelde Steven zich als bijzonder krachtig kuiken: chef, eigenaar van een wijnzaak, mede-eigenaar van een zalig Zweeds vakantiedomein én dynamo van de evenementen en het restaurant in De Hoorn.
En ja, ook neef van Matthias en Staf en broer van Dieter. Steven opereert iets minder in het licht van de schijnwerpers, hij is minstens even ‘hot’.

Lage drempel, hoge kwaliteit

Steven probeert in alles wat hij doet topkwaliteit te leveren, zonder daarbij een ‘toppubliek’ als doelgroep te beogen.  Hij verkiest een relatief klein aanbod voor een breed publiek, ook in Grand Café De Hoorn.
“We werken met een bescheiden kaart, zowel wat de omvang van het aanbod als het prijskaartje betreft. De kaart verandert regelmatig en de keuzes die we maken, zijn allemaal erg bewust gemaakt. Die aanpak blijkt aan te slaan, waardoor een erg groot publiek de weg vindt naar een locatie die eerder als ‘select’ kan bestempeld worden. Dat ‘grote publiek’ mag je letterlijk nemen: je kan een plekje voor 2 reserveren, maar je bent ook met een groep van 100 welkom.
‘Gewone’ gerechten krijgen een extra dimensie: onze hamburger is geen prefab hap, wel karaktervol en kwalitatief comfort food.
Er is een leuke lunchkaart en een voortreffelijk driegangenmenu voor 38 euro.
Voor de kinderen hebben we –letterlijk- een aparte kaart: de speelse kaart bevat kindergerechten, maar ook een masker om uit te knippen en een leuk doolhof op de achterkant.

Ecologisch gekruid

“Uiteraard probeer ik ‘het zout op mijn patatten’ te verdienen, maar ik zie het ecologische toch als extra kruiding en absolute meerwaarde voor de economische insteek. Die werkwijze gaat me prima af en brengt me veel voldoening, om de eenvoudige reden dat ze authentiek is: het is geen verraderlijk verkoopsargument, het is wie ik ben. Onze menukaart is bijvoorbeeld gedrukt op ecologisch papier en wordt niet geplastifieerd. Liever een vlek op de kaart, dan een onuitwisbare smet op de omgeving.“

Rund van Natuurpunt

Steven manifesteert zich in het gesprek als een dynamische enthousiasteling die geen vlieg kwaad doet, maar grotere dieren komen wel in zijn vizier.
“Ik eet heel graag een stukje vlees, op voorwaarde dat dat vlees getuigt van respect voor de mens en voor het dier. Al onze rundsvleesgerechten zijn van 100% natuur.vlees. Door begrazing ondersteunen de Galloway-runderen het hele jaar door de natuurreservaten van Natuurpunt. Dit zorgt voor lekker, natuurlijk en lokaal vlees, exclusief aan het Grand Café geleverd. Vleesproductie wordt dus een gevolg en geen doelstelling.
Ook bij heel wat andere producten proberen we een tikje anders én beter te zijn.
Zowel in onze bier-,wijn- en sapselectie bieden we meer dan een antwoord op de ‘eenheidsdorst’.”


Arty and Party

“Uiteraard zijn we gezegend met een fantastische locatie: het terras biedt zicht op het recent geopende Sluispark, een schitterende groene long die de omgeving en heel Leuven van zuurstof voorziet. In het Grand Café is het zicht mogelijk nog mooier: datzelfde park lonkt, maar je hebt ook zicht op de koperen ketels van de oude Brouwzaal. Maar we zijn geenszins highbrow of arty farty: de zalen in het gebouw zijn het decor van meer dan 250 feesten per jaar en op de eerste vrijdag van de maand gaan de deuren van het café open en de remmen los. Wat start als een afterwork, neemt vaak een hap uit de eerste dag van het weekend!”

Wine meating

“In een oude brouwerij is er op de drankenkaart uiteraard een hoofdrol weggelegd voor een uitgebreide selectie bieren, met veranderende suggesties, ook om ze bij een bepaald gerecht te drinken. Heel wat bierwandelingen stoppen trouwens in het Grand Café.  Met bier heb ik een hechte vriendschap, met wijn een passionele relatie! Als eigenaar van NieuweWereldWijnen heb ik samen met mede-eigenaar Joeri een prachtige selectie van wijnen gemaakt, die we in De Hoorn graag letterlijk en figuurlijk op de kaart willen zetten. We hebben zelfs een tweede filiaal van onze winkel in het gebouw: als de wijn aan tafel je beviel, moet je niet het hele land afschuimen om hem ook thuis te kunnen drinken.
Wijn blijft de meest populaire begeleider van gerechten en ik wil graag enkele suggesties doen die je bezoekje aan De Hoorn nog een extra toets geven. Geen oesters met Chablis, maar eerlijke keuken met een heerlijke wijn!”

Gallowayrund met Razorback Road

Zoals de naam doet vermoeden, is ‘het vlees van de dag’ iets wat elke dag op de kaart staat, maar wel met de regelmaat van de klok verandert. De reden is eenvoudig: we kopen steeds een heel rund bij Natuurpunt. We versnijden het dier zelf en bieden elk lekker stukje aan: op is ook echt op en dan komt een ander lekker deel in de kijker. Elke dag zijn er minstens twee suggesties, waarbij we een evenwicht trachten te zoeken tussen een magere steak en een vetrijker stukje. Een veranderend aanbod, met één constante: de kwaliteit is uitzonderlijk. Geen haastige hormonenbommen hier, wel puur natuur, met runderen die ook echt en lang geleefd hebben. Het vlees is herkenbaar, met een pure, volle smaak en een mooie vetstructuur. Die zuiverheid wordt ook op het bord getoverd.
Een gepaste wijn gaat die smaak accentueren. Het Gallowayrund gedijt het best bij een partner met wie het een aantal eigenschappen deelt: het zoekt een wijn die kracht en finesse perfect verenigt. Een all-time favourite van de klanten van NWW voldoet volledig aan deze verwachtingen: de Razorback Road van Anvers is een voortreffelijke Australische shiraz. De druiven hebben duidelijk ook de tijd gekregen om zich te ontwikkelen: lekker veel rijp, donker fruit en een heerlijke portie kruidigheid zorgen voor de nodige kracht en warmte. Een lichte rokerigheid en een subtiele dot vanille geven de wijn nog meer lengte.  Het koele klimaat van Adelaide Hills zorgt voor verrassend verfrissende zuren en de bijhorende  finesse, wat van deze Aussie een graag geziene tafelgast maakt.

De Hoornhamburger met Seyra

Pretentieloos genieten is het motto van De Hoorn. De burger met die naam is het uithangbord van die missie: een burger waarbij je nog merkt én proeft dat je vlees aan het eten ben. Lekkere, verse frietjes begeleiden het grof gemalen vlees: een eerlijke maaltijd om je intensief gebruikte vingers bij af te likken. De chef put zich niet uit in allerlei fancy truukjes of hippe methodes, maar accentueert de kwaliteit van de producten waarmee hij werkt. Dat verdient een wijn die hetzelfde doet!
De Portugese Seyra is gemaakt op basis van enkele oude lokale druivenrassen zoals Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cao, Tinta Amarela en nog andere. Deze wijnranken zijn in het verleden door elkaar aangeplant, een zogenaamde "Field Blend". Deze manier van werken geeft deze wijn een unieke stijl. Een opvallend kruidige neus in combinatie met rijp rood fruit springt uit het glas. Fijne zuren maken van deze krachtige rode wijn een schitterende begeleider van een heerlijke hamburger.

Sliptongetjes met Circle of Life

Met het zicht op de in ere herstelde Dijle mag ook vis niet op het menu ontbreken. Sliptongetjes met citrus zijn een vergeten klassieker die we met plezier opnieuw in de kijker zetten. Sliptongen krijgen hun naam omdat ze zo klein zijn dat ze vaak tussen de mazen van het net kunnen glippen bij het slepen of ‘slippen’. Sliptongetjes hebben een heerlijk zachte smaak en zijn zacht en stevig tegelijk. Vissers en koks zijn het roerend eens: tongen zijn het lekkerst als ze nog één keer mogen zwemmen, in rijke én rijkelijke ‘goei boter’. Het geeft de fijne vis een heerlijk krokant korstje en een volle, romige smaak. De citrus maakt de ervaring compleet en zorgt voor heerlijke fraicheur.
Een topproduct, dat wijn verdient die in dezelfde categorie speelt.
Het Zuid-Afrikaanse Waterkloof is een fabuleus wijnhuis met een passionele, groene visie. Kijk even op www.nieuwewereldwijnen.be om het prachtige verhaal te lezen. Deze Circle of Life legt de nadruk op het biodynamische en op de rijkdom van het terroir. Sauvignon Blanc speelt de hoofdrol in deze verrukkelijke blend en de knapperige zuren accentueren de frisse citrus. De vatrijping zet de eigenschappen van de twee andere druiven in de verf: semillon en chenin blanc zijn van nature wat voller en vetter, en het hout zorgt voor een lekkere romigheid, die perfect past bij de boter.

Alle gerechten én wijnen te proeven in De Hoorn, alle wijnen te koop bij NieuweWereldWijnen.

Grand Café De Hoorn, Sluisstraat 79, 3000 Leuven, www.dehoorn.eu/grand-cafe
NieuweWereldWijnen, Handelslei 115, 2980 Zoersel & Sluisstraat 79, 3000 Leuven www.nieuwewereldwijnen.be