Een hybride zwembad wordt de blikvanger van je tuin. Zomer én winter.

’t Groene Plan
Editie: 
Ambassadeurs
Auteur: 
Redactie

Dat je winter en zomer moet kunnen genieten van je tuin, spreekt voor zich.  Maar wat doe je met dat zomerse blauwe zwembad dat in de winter zijn functie verliest? Als je opteert voor een hybride zwembad sla je meteen twee vliegen in één klap.  In de zomer zwem je in kristalhelder, biologisch gezuiverd water, terwijl je na het zwemseizoen de waterpartij met één druk op de knop omtovert tot een zwemvijver waarbij planten het water zuiver houden.

Kris Buggenhout, zaakvoerder van ’t Groene Plan uit Herenthout heeft van bij de start – nu zeventien jaar geleden – resoluut gekozen voor het aanleggen van tuinen waarbij ruime aandacht gaat naar de waterpartij. “Wij ontwerpen uiteraard tuinen op maat van onze klanten,” zegt hij. “Of het nu gaat om een klassieke, romantische of strak-moderne tuin, samen met de opdrachtgever maken we van de groene zone rondom de woning een pareltje.  We nemen daarbij alle onderdelen van het project voor onze rekening. In overleg met de klant tekenen we een voorontwerp. Als blijkt dat we daarmee op de juiste golflengte zitten, maken we er een gedetailleerd plan van. Eens dat goedgekeurd, kunnen de werkzaamheden starten. We voeren de grondwerken uit, zorgen voor bestrating, beplanting, beregening, verlichting, poolhouse en uiteraard voor een bijzondere waterpartij. Dat alles in eigen beheer.”

Een tuin voor 4 seizoenen

“Een bezoek aan onze toontuin in Herenthout zal ongetwijfeld inspirerend werken. De bezoeker krijgt er een gedetailleerd beeld van wat de mogelijkheden zijn. Wat vaststaat is, dat elk concept dat we ontwikkelen het buitenleven – winter en zomer – maximaal stimuleert. Belangrijk voor ons is dat we kunnen werken met kwaliteitsmaterialen: Belgische blauwe hardsteen, kasseien, kleiklinkers, … Het zijn tijdloze en duurzame materialen die zich thuis voelen in zowel een klassieke als een moderne omgeving.“

Van zwemvijver tot biologisch zwembad

Centraal in een tuinplan van ’t Groene Plan staat de waterpartij. Dat kan zowel een klassieke zwemvijver zijn als een natuurlijke of zelfs hybride zwembad.

“We hebben met onze zwembaden en –vijvers de jongste zeventien jaar een enorme evolutie doorgemaakt. In het prille begin hebben de klassieke zwemvijvers aangelegd. Je weet wel, een volledig biologische waterpartij die wordt gezuiverd door een plantenzone. Het gaat hier om een filterende moeraszone waarbij de bacteriën van de waterplanten het vuil afbreken. Een dergelijke zwemvijver met zijn matzwarte folie ziet er heel natuurlijk uit en dat is voor de meeste mensen ook de grootste aantrekkingskracht. Bovendien houdt de zwarte folie de zonnewarmte vast waardoor het zwemwater tot 6 graden kan stijgen.  Allemaal mooi, maar voor sommigen net niet goed genoeg. Immers, het water blijft wel helder, maar lichte algenvorming en daardoor dus gladheid van de bodem en wanden is onvermijdelijk.”

Zo komen we in een volgende  fase terecht bij het natuurlijke of biologische zwembad, waarin voor de zuivering van het water geen chloor wordt gebruikt, maar wel waterstofperoxide. Het is een natuurlijk ontsmettingsmiddel dat zich verbindt met bacteriën, kalk, zonnebrandolie, enz. en het vuil daardoor als het ware verteert. Resultaat: het water is kristalhelder en van algenvorming of gladheid is er geen spoor.

Hybride zwembad: het beste van twee werelden

“Het kan natuurlijk altijd nog beter,” zegt Kris Buggenhout enthousiast. “Zo bouwen we tegenwoordig ook hybride zwembaden. Die combineren de voordelen van een echte zwemvijver met die van een biologisch zwembad. Dat betekent dat je in de zomer het zwembad loskoppelt van de filterende plantenzone en het water zuivert via het waterstofperoxide-systeem. De plantenzone wordt op deze manier een tijdelijke vijver. Letterlijk met één druk op de knop zet je het zwembad na het zwemseizoen dan weer in vijvermodus, waardoor de zuivering wordt overgenomen door de planten.  Dit systeem haalt niet alleen de beste ecologische score, maar geeft ook zwemmers de meeste voldoening.”

Toontuin

Wie meer wil weten over tuinaanleg en de diverse soorten zwembaden, brengt best even een bezoek aan de  toontuin van ’t Groene Plan aan de Leibeeklaan in Herenthout. Je kan er elke vrijdag terecht van 10 tot 16 u. en op zaterdag van 10 tot 14 u. Alle andere dagen maak je best vooraf een telefonische afspraak.

“We gebruiken duurzame en kwaliteitsvolle materialen die zich zowel thuis voelen in een klassieke als moderne omgeving.”

“Een hybride zwembad combineert de voordelen van een biologisch zwembad met die van een zwemvijver.”

’t Groene Plan

Leibeeklaan 8

2270 Herenthout

Tel. 014 70 61 51

info@groeneplan.be

www.groeneplan.be