Ecologisch en energievriendelijk zwemmen in uw natuurlijk zwembad

Auteur: 
Nicole Verstrepen
< >

“Een tuin is voor mij een harmonieus samengaan van verschillende elementen die elk hun eigen plaats en dynamiek krijgen” 
Kris Buggenhout

 Het ecologisch concept dat zwemvijver- en zwembadbouwer Kris Buggenhout van ’t Groene Plan vijftien jaar geleden ontwikkelde voor zijn zwemvijvers, biologische zwembaden en hybride zwembaden heeft hij in samenwerking met een erkend labo voor waterontleding nog verder kunnen verfijnen. Zonder gebruik te maken van chloor slaagt hij erin om het water van uw zwemvijver zo goed als algenvrij te houden en om de energiekosten spectaculair terug te dringen gebruikt hij frequentie gestuurde pompen. Kris Buggenhout biedt daarnaast alleen het allerbeste op vlak van materialen, design en service. Ook dit jaar behaalde een van zijn zwemvijvers een gouden medaille in de wedstrijd ‘Zwemvijverbouwer van het jaar’, dit keer in de categorie tot 35.000 euro. 

Wanneer u een klassieke zwembadpomp constant moet laten draaien, bent u jaarlijks algauw 500 tot 600 euro aan energiekosten kwijt.

Kris Buggenhout: “In een tijd waarin energie alsmaar duurder wordt, is het belangrijk om de kosten ervan zoveel mogelijk te reduceren. Met frequentie gestuurde pompen die slechts aan een zeer lage 60 watt draaien, kunnen we de energiekosten reduceren tot slechts 100 tot 150 euro per jaar.”

Drie soorten natuurlijke zwembaden
Ecologisch en natuurlijk zwemmen met ’t Groene Plan kan u op drie manieren, in een zwemvijver, in een biologisch zwembad of in een hybride zwembad.

1 De klassieke zwemvijver en de zwemvijver Plus
De klassieke zwemvijver is de meest natuurlijke manier om in uw eigen tuin te zwemmen. In de vijver wordt een moeraszone aangelegd met waterplanten, die waterzuiverend werken. Het vervuilde water wordt uit de vijver overgeheveld naar de moeraszone waar de vervuiling wordt afgebroken door bacteriën die op en bij de waterplanten leven. Het water blijft helder, maar het is niet helemaal uit te sluiten dat er zich een biofilm op de wanden hecht, met lichte algenvorming tot gevolg.
Kris Buggenhout: “Chloorvrij zwemmen: daar draait het om. Zuurstofwater houdt het natuurlijk zwembad proper en het water zacht. Agressieve, milieuonvriendelijke onderhoudsproducten krijgen geen kans: het afvalproduct van H2O2 is… water. In samenwerking met een erkend labo voor waterontleding heb ik een eigen systeem op punt gezet waarbij we voedingsstoffen van algen aan het water onttrekken zodat de kans op een biofilm op de wanden nog meer gereduceerd wordt. Het water in de vijver wordt met dit systeem ook iets beter opwarmbaar.”

2 Het biologisch zwembad
Het biologisch zwembad heeft geen plantenzone. De zuivering van het water wordt geregeld met een hoge diepbedfilter. Het water sijpelt zeer langzaam door een massa glasparels en geeft zo zijn residuen af. 
Kris Buggenhout: “Via een UV-filter krijgt het water nog een nabehandeling en ook hier maken we gebruik van ons eigen ontwikkeld natuurlijk systeem waarmee we verhinderen dat er zich algen en een biofilm tegen de wanden afzetten. We regelen de zuurtegraad in het water met citroenzuur en niet met zware zuren zoals zwavelzuur bijvoorbeeld. Het citroenzuur onttrekt kalk uit het water.”

3    Het hybride zwembad
Het hybride zwembad combineert de voordelen van een zwemvijver met die van een zwembad. Het hybride zwembad heeft een plantenzone die in de zomer losgekoppeld wordt zodat het bad functioneert als een biologisch zwembad en ook op die manier gereinigd wordt. In de winter zet je het zwembad op wintermodus, waarmee je de reinigings- en ontsmettingsinstallatie stil legt. De plantenzone neemt op dat moment de zuivering van het water over. In de zomer kan je met andere woorden in proper en verwarmd water zwemmen. In de winter kijk je uit op een mooie vijver. 

Werk je je hybride zwembad af met blauwe hardsteen, dan krijgt het water een mooie, kristalheldere kleur. Ook sfeervolle LED-verlichting, een onderwater muziekinstallatie, massagejets, ligbanken, een centrale stofzuiger,… kan je in dit zwembad integreren. Ook een bestaand zwembad kan omgebouwd worden tot een hybride zwembad. Je zal er flink wat energiekosten mee uitsparen.

Het allerbeste op vlak van materialen, design en service
’t Groene Plan combineert het allerbeste op vlak van materialen, design en service en integreert je natuurlijk zwembad in een mooi en volledig tuinproject. 

Kris Buggenhout: “Ik ben tuinarchitect en denk in gehelen. Een tuin is voor mij een harmonieus samengaan van verschillende elementen die elk hun eigen plaats en dynamiek krijgen. Voor mij is het belangrijk om alle elementen te mixen zodat je op elk moment in het groen zit.”

Bezoek de  prachtige toontuin
Aan de Leibeeklaan 8 in Herenthout kan je de prachtige toontuin van ’t Groene Plan bezoeken. Je bent welkom op donderdag en vrijdag van 10 tot 12 en van 13 tot 16 uur, op zaterdag van 10 tot 14 uur alsook op afspraak.   (NV)

‘Vloeibaar rolluik’ vervangt minder esthetisch afdekzeil
Op je zwembad kan je door ’t Groene Plan ook een ‘vloeibaar rolluik’ laten aanbrengen. Op het water wordt een flinterdun laagje van slechts enkele microns dik gelegd, dat bestaat uit magnetisch geladen moleculen. Het laagje is onzichtbaar voor het blote oog, maar heeft een grote isolerende werking waarmee je tot veertig procent van je warmteverlies kan besparen. Tijdens het zwemmen heb je geen last van je vloeibaar rolluik. Je kan er gewoon doorheen springen. Na het zwemmen vormen de moleculen opnieuw hun isolerend laagje. Met een vloeibaar rolluik kijk je het hele jaar door op water en niet op een minder esthetisch afdekzeil of rolluik.

Win uw eigen zwemvijver!
’t Groene Plan neemt tijdens het weekend van 25 en 26 juni 2016 deel aan de open tuindagen en verloot ter gelegenheid van zijn 15-jarig bestaan een heuse zwemvijver. Like de Facebookpagina (T Groene Plan) zodat u weet hoe u in aanmerking kan komen.

’t Groene Plan
Leibeeklaan 8
2270 Herenthout
T 014 70 61 51
info@groeneplan.be
www.groeneplan.be
www.hybridpools.be