De pelgrim is een ondernemer… de ondernemer een pelgrim…
Ooit al gehoord van de perigrino’s naar Santiago de Compostella? Elk jaar ondernemen meer dan 160.000 mensen, vanuit alle hoeken van de wereld, de tocht naar St. Jacob. Er zijn zoveel wegen als er wandelaars zijn want de routes die de vroegere pelgrims gebruikten om Compostella te bereiken waren te vinden langs alle kanten van Spanje. Eén springt eruit door zijn historisch en strategisch belang: “de Camino Francés”. Lutgart Smekens, voorzitster van Zakelijk Netwerken Brasschaat, ondernam de trip en bezorgde ons volgend relaas.
De legende
Santiago de Compostella ligt in het noordoosten van Spanje. Santiago is Spaans voor Sint Jacobus. Volgens een legende zou het graf van apostel Jacobus zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot strandde op een plaats waar het stoffelijk overschot werd begraven in de berg Libredon.
Boven het graf verrees een machtige basiliek. De plaats werd een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Duizenden pelgrims beëindigen hier hun voettocht. Vandaag zijn het niet alleen christelijke gelovigen die hun karakter, uithoudingsvermogen en wilskracht testen door deze Camino de Santiago (De weg naar Santiago) uit te lopen.
De St.-Jacobsschelp als gids
In Saint- Jean- Pied- de- Port ligt het vertrek. Hier al ontmoet je de hele wereld in de kleine straatjes. Allemaal mensen met zware rugzakken en stevige schoenen. Zij maken zich klaar om de ongeveer 800 km lange tocht aan te vangen. Hier komt het uur waarop je de eerste stappen zet naar jouw doel: Compostella bereiken.
Na het oversteken van de Pyreneeën over Roncevalles, loop je langs Pamplona, Burgos, Leon naar Santiago de Compostella. Regen. Zon. Het weer kan je niet deren. Hoe is het mogelijk dat in de 21e eeuw een pelgrimage - die haar oorsprong vindt in de Middeleeuwen - zo populair is geworden? En elk jaar opnieuw neemt het aantal pelgrims toe. Het antwoord is ingewikkeld, als je weet dat de statistieken zeggen dat de gemiddelde pelgrim de hoger opgeleide man is en gemiddeld 53 jaar.
Waarin verschilt het lopen langs de pelgrimsroute dan met een lange afstandswandeling? Het zijn de gastvrijheid, de traditie, de kunst, en vooral het zich losmaken van wat overbodig is. Na een paar dagen lopen met een zware rugzak, wetende dat duizenden en duizenden deze route al meer dan elf eeuwen voor jou hebben gelopen, is een unieke ervaring .
Waar vroeger de pelgrims bedelden voor hun eten en bedreigd werden door wolven en struikrovers, hebben wij nu een creditcard op zak en zijn er verzorgde hotels en refugio’s op de goed aangeduide paden. De St. Jacobsschelp wijst jou duidelijk overal de weg. De essentie van deze oude weg blijft voortbestaan. Een reis van bijna 800 km die iedereen onderneemt met zijn eigen rugzak en zijn eigen intenties.
Langs de route vindt je refugio’s of albergues die alleen zijn bedoeld voor pelgrims. Het is een unieke ervaring ‘s morgens en ‘s avonds aan tafel te zitten met mensen die je niet kent, die blaren op de voeten hebben, maar die zo behulpzaam zijn jouw zere voeten te verzorgen en die dezelfde dromen en dezelfde weg delen.
Je ontmoet de vijf continenten. De ene dag loop je mee met mensen uit Australië. De volgende dag loop je naast een dame die uit Mexico komt. Iedereen stapt volgens zijn eigen tempo. Onderweg bezoek je de prachtige kathedraal in Leon en Burgos. Overal ontmoet je de geschiedenis, de pracht van de natuur. Maar vooral de vriendschap voor elkaar, als pelgrim, is ongelooflijk.
Voldoening is groot
In Leon ontmoette ik een oudere pelgrim die het heel koud had. Een andere perigrino nam zijn jas uit de rugzak en zei “die krijg ik wel terug in Compostella”. Dit is wel honderden kilometers verder en of zij elkaar terug hebben gezien, weet ik niet.
Waarom dan de titel “de ondernemer is een pelgrim”? De weg naar Compostella is zwaar en vraagt een zeer goede voorbereiding. Zo ook dient een ondernemer, alvorens van start te gaan, een goede analyse te maken van wat hij wil, wat hij kan en wat zijn doel is. De pelgrim zoekt zijn weg langs de vele camino paden, met de St. Jacobsschelp als gids. De ondernemer moet zijn weg zoeken door de regelgeving, door de administratie, door zijn netwerken… met de klant als gids.
De vele stappen die de pelgrim moet zetten om zijn doel te bereiken, met blaren, natte kledij en doorzettingsvermogen maar ook de vreugdemomenten van het weer aankomen, het gehaald te hebben. Zo ook moet de ondernemer de wilskracht hebben door te zetten in mindere tijden, zijn zaak te zien bloeien en zijn dromen ziet verwezenlijken.
De zoete smaak van iets gepresteerd te hebben, de voldoening van het doorzetten, het aankomen aan de poort van Compostella … het geeft je vleugels. Zo krijgt ook de ondernemer voldoening voor de risico’s, de doorzetting en de tocht naar zijn ondernemerschap.