De tuinen die tuinarchitect Kris Buggenhout aanlegt, onderscheiden zich door een hedendaagse, strakke vormgeving en worden vaak vervolledigd door een mooie waterpartij: een zwemvijver, een biologisch zwembad of een hybride zwembad. Met zijn hybride zwembad ontwikkelde Kris Buggenhout een 100% ecologisch concept dat uniek is in België en de voordelen van een zwembad en van een vijver in één combineert. De creaties van Kris Buggenhout blijven niet onopgemerkt. Het Hybride zwembad behaalde dit jaar een gouden medaille in de categorie boven 50.000 euro in de wedstrijd “Zwembadbouwer van het jaar”. In de categorie tot 50.000 euro in deze wedstrijd behaalde een ander project van hem een zilveren medaille.
Kris Buggenhout heeft reeds meer dan tien jaar verworven vakmanschap in de aanleg van totaalconcepten. Kris Buggenhout: “Alles gebeurt in eigen beheer, van het ontwerp, de grondwerken en de bestratingen over de aanleg van een zwemvijver, biozwembad of hybridezwembad tot de aanplantingen en de integratie van een houten poolhouse. De tuinontwerpen die ik maak, zijn over het algemeen strak waarbij ik de nodige variatie breng met subtiele planten. Ik vind het belangrijk dat een tuin tijdloos en onderhoudsvriendelijk is, met traag groeiende planten, zodat je niet te snel moet gaan snoeien. Ik kies graag voor sobere kleuren, die je terugvindt bij hortensia’s en siergrassen.”
Natuurlijke zwemvijver, biozwembad of hybride zwembad?
Voor een traditioneel zwembad waarbij je een flinke portie chloor moet gebruiken om het water proper te houden, ben je bij ’t Groene Plan niet aan het juiste adres. Kris Buggenhout gaat enkel ecologisch verantwoord te werk met de aanleg van een zwemvijver, biozwembad of hybride zwembad.
Kris Buggenhout: “Opteer je voor een zwemvijver, dan wordt het water enkel en alleen gezuiverd met een plantenfilter. Het water is zuiver, maar het kan zijn dat er zich wat algen vormen of dat de zijkanten van de vijver wat glad worden door de biofilm die zich daarop hecht. Dat zijn nu eenmaal de wetten van de natuur. Het water van een biologisch zwembad wordt niet gezuiverd door chloor of zout, maar door citroenzuur, waardoor er ook geen kalkaanslag optreedt.
Doordat we natuursteen in het bad gebruiken, krijgt het water een unieke, natuurlijke kleur. Leuk meegenomen is dat je met een biozwembad ook in de winter kan uitkijken op het water en je geen dekzeil of rolluik moet leggen. Een hybride zwembad bestaat uit het eigenlijke zwembad én een plantenfilter die enkel dienst doet in de winter. In de zomermaanden gebruik je dit zwembad als een volwaardig zwembad, met een waterpomp die het water verwarmt tot 28°. Wanneer het winterseizoen eraan komt, schakel je gewoon over op de plantenfilter.”