Een tweede verblijf, de droom van menigeen

Auteur: 
Redactie
< >

Wie droomt er niet van een tweede verblijf in een zonnig onbekommerd land, aan de kust of in de Ardennen? Onderzoek van Mondi en SecondHome wijst uit dat een kwart van de kopers naar het buitenland wil emigreren en daarvoor een verblijf zoekt. Bijna driekwart van de potentiële kopers zoekt een vakantiewoning of tweede verblijf om wat langer te verblijven. Veel kopers geven aan dat ze iets verstandigs willen doen met hun spaargelden, nu de intresten op de klassieke spaarformules van de financiële instellingen niet veel meer voorstellen. Sommige kopers willen een deel van hun investering terugverdienen via de verhuur van hun tweede verblijf. Waaraan moet u denken als ook u een tweede verblijf zou willen verwerven?

Op de Second Home International beurs, die eind september van dit jaar plaatshad in Brussels Expo, was het opnieuw zeer duidelijk. De belangstelling voor een tweede verblijf gaat nog altijd in stijgende lijn. Volgens een rondvraag van Mondi en Second Home kopen de meeste Belgen die een tweede verblijf zoeken, iets aan de Belgische kust, maar zijn Spanje en Frankrijk nog altijd erg populair, gevolgd door Turkije, Oostenrijk en Italië. 

Nog altijd volgens hetzelfde onderzoek zijn er vier soorten kopers. Het jongere publiek zoekt rendement op korte termijn. Zij willen iets kopen om het te verhuren en daar zo veel mogelijk geld uit halen. Dan zijn er de mensen die een huis of een appartement puur voor eigen gebruik (en voor de familie) willen. 

Een derde groep wil eigen gebruik en verhuur combineren. De vierde groep is weliswaar de kleinste, maar die wil echt emigreren of wil in elk geval het grootste deel van het jaar in het buitenland verblijven. 


Spanje is erg aantrekkelijk voor de Belgen

De economische crisis heeft sommige landen een ernstige opdoffer gegeven. In landen zoals Spanje ontstond overcapaciteit waardoor de woningprijzen met gemiddeld 37 procent daalden. De markt van de tweede verblijven was – zeker voor wat de Spanjaarden zelf betreft – totaal ingestort.

Naarmate de onzekerheid over de financiële markten verdween, zijn de buitenlanders opnieuw interesse gaan tonen voor Spanje met zijn aangenaam klimaat en zijn aantrekkelijke infrastructuur. In het tweede kwartaal van dit jaar werden 14.500 woningen verkocht aan buitenlanders. Dat is 22 procent meer dan in 2012. Vijftien procent van de woningen ging naar Britten, 10,7 procent naar Fransen, 8,7 procent naar Russen, 7,6 procent naar Duitsers en 7,5 procent naar Belgen. In 2007 waren de Belgen goed voor slechts twee procent van alle buitenlandse aankopen in Spanje.

Voor velen is Frankrijk - met de Azurenkust voorop - nog altijd de meest geliefde droombestemming voor een tweede verblijf. Deze interesse is tijdelijk lichtjes afgezwakt omwille van de onduidelijkheid over eventuele extra belastingen. De regering van François Hollande taxeert tweede verblijven erg streng, hoewel men de oorspronkelijke heffing al sterk afgezwakt heeft. Het Franse belastingstelsel voor huuropbrengsten is erg ingewikkeld en veel strenger dan wat wij vandaag in België kennen. Alleen voor wie minder dan 32.000 euro aan huuropbrengsten heeft, is er een aanvaardbaar fiscaalvriendelijke klimaat. Het blijft aan te raden om u vooraf goed te informeren over de wettelijke regels die van toepassing zijn op het pand dat u voor ogen hebt. Op dit ogenblik is een Frans onroerend goed aankopen als belegging niet aantrekkelijk wanneer u van plan bent het op korte termijn met winst opnieuw te verkopen. Anders is het wanneer u er zelf wil intrekken en er ook geregeld gebruik van maakt.

Het neemt niet weg dat de belangstelling voor een tweede verblijf in Frankrijk sedert 2000 gestegen is van 30.000 naar 50.000 woningen. 

Belgische kust onder vuur

Volgens de gegevens van het Brugse bureau WES hadden 350.000 Belgen (7,3 procent) in 2012 een tweede verblijf, waarvan er zich zo’n 85.000 aan de Belgische kust bevonden. De Belgische kust heeft vanzelfsprekend het voordeel dat het zeer dichtbij is, makkelijk bereikbaar met de eigen wagen en dat men precies weet wat wel en wat niet mag. 
Het klimaat blijft natuurlijk Belgisch. Toch vertellen eigenaars van een tweede woonst aan de Belgische kust met veel enthousiasme hoeveel “goed weer” zij vaststellen. Niet alleen de zon speelt een rol, ook het luchtzuivere klimaat en de natuurlijke schommelingen van de seizoenen worden nergens beter ondervonden dan aan de Belgische kust. 

De beschikbare nieuwe woningen aan de Belgische kust zijn geweldig geëvolueerd inzake stijl, aantrekkelijkheid, design en comfort. De appartementen die vandaag te koop aangeboden worden verschillen inzake comfort en aantrekkelijkheid niet van die welke in het binnenland in een stedelijke omgeving gebouwd worden. 

De verkoop van appartementen aan de Belgische kust is het voorbije jaar wel gemiddeld met 12 procent gedaald. Dat heeft te maken met de financiële crisis en in mindere mate ook met de verhoogde belastingen op tweede verblijven die door sommige kustgemeenten opgelegd worden. Het heeft als gevolg dat mensen vaak wat langer nadenken voor ze tot de aankoop overgaan. Ondertussen zijn er aan de kust ontzettend veel “moderne” appartementen bijgebouwd. Het aanbod is vandaag zeer groot, zowel in bestaande woningen als in nieuwe appartementen. Er zijn dus koopjes te doen. 

Vanuit het buitenland is ondertussen ook een merkwaardige trend naar de Belgische kust overgewaaid. Er zijn vastgoedpromotoren die in plaats van aanzienlijke kortingen, ook nog eens een (kleine) auto of een ingerichte keuken of badkamer cadeau doen als je een tweede verblijf koopt. 
Laat je goed begeleiden

De aankoop van een tweede verblijf is in alle omstandigheden – waar het tweede verblijf zich ook bevindt – niet alleen een emotionele zaak. Tussen droom en werkelijkheid kunnen praktische bezwaren de kop op steken. De fiscaliteit van vastgoed is vaak erg complex. Neem in alle omstandigheden de tijd om alles vooraf goed in kaart te brengen. De tijd is ook voorbij dat je anoniem kon blijven met geld in het buitenland. Alles is vandaag bekend. De jongste jaren heeft België met een aantal landen internationale verdragen afgesloten waarbij er automatisch een uitwisseling van gegevens is. De Belgische fiscus is haast altijd op de hoogte. Het is dus niet verstandig hier geen rekening mee te houden en het risico te lopen dat je “gepakt” wordt voor het niet aangeven van financiële belangen of eigendommen. De straf (en boete) die hierop staat is te aanzienlijk om er avontuurlijk mee om te springen.

Het beste advies dat wij u kunnen geven is daarom: ga te rade bij experts. In eigen land is het zeer eenvoudig. De makelaar die bemiddelt tussen de eigenaar en uzelf is de eerste bron van advies. Het is niet onverstandig om andere kopers te contacteren en naar hun ervaringen te peilen. Ook uw notaris is een degelijke bron van informatie.

Moeilijker is het wanneer je een tweede verblijf wil kopen in het buitenland. In de meeste landen is de fiscaliteit van een tweede verblijf strenger dan in ons land. Het mag je niet weerhouden om je droom waar te maken, maar het is wel belangrijk dat je van zowel de makelaar als een fiscalist ter plaatse het juiste advies krijgt. Je kan ook je boekhouder vragen een en ander voor je op te zoeken. Advies en bijstand van een expert zijn absoluut noodzakelijk en moeten voorkomen dat je droom een nachtmerrie wordt.


Victor Theo