Vanaf men in de late Middeleeuwen begon met glas in de ramen te plaatsen, heeft het product een enorme evolutie ondergaan. Dankzij de talloze toepassingen vandaag maakt glas deel uit van iedere woning en elk interieur. Het maken en vervaardigen van interieurglas -glazen deuren, vloeren, wanden, enz. …- is daarom een stiel apart. Het vereist kennis, expertise en jarenlange ervaring. Die passie voor het vak wordt bij Interieurglas uit Ruisbroek al 25 jaar van generatie op generatie doorgegeven. Wij spraken met Kenny Raes, de dochter van Jeff Raes, die samen met haar man Kurt het bedrijf in goede banen leidt.
Passie als beroep
Ambassadeurs: “Hoe belandt iemand in de wereld van interieurglas als beroep?”
Kenny Raes: “Door de passie die mijn vader -Jeff- op een bepaald ogenblik voor glas ontwikkelde. Als hobby was hij altijd al artistiek bezig geweest met het maken van collages. Op een bepaald ogenblik werd zijn aandacht echter getrokken door een artikel dat hij las in het (gewezen) tijdschrift ‘Zakenidee’. Daarin werd uitvoerig beschreven hoe men met een Tiffany glasstudio kon starten, met name het decoratieve glaswerk dat je ook terugvindt in Art Deco en Jugendstil . Hij raakte geboeid en gefascineerd door de glasmaterie -zowel door het koude als het warme glas- en verdiepte er zich steeds verder in. In het begin maakte hij glasramen voor keukendeurtjes. Op basis daarvan is hij kleine stukken decoratief glas gaan ontwerpen, eerst als hobby, maar dan beroepsmatig voor de kleine schrijnwerker en de zelfstandige binnen- en buitendeurfabrikant. B2B dus.”
Ambassadeurs: “Had die ambachtelijke manier van werken meteen succes?”
Kenny Raes: “Dat succes kwam erg snel. We spreken over 25 jaar geleden, eind jaren ’80. De sfeer was al moderner en meer hedendaags maar toch was de rustieke keuken nog erg in, met o.a. de landelijke stijl en de cottage stijl. De zaken gingen goed en na enkele jaren ging mijn vader op zoek naar een groter atelier. Mijn man, Kurt, is toen op 18 jarige leeftijd bij hem gaan werken. Op een bepaald moment verschoof de interieurstijl naar een modernere look en evolueerden ze mee; vanaf dan boden ze naast glasramen ook gezandstraald glas aan. De vraag steeg en dat leidde ertoe dat mijn vader en mijn man vennoten werden. Interieurglas was vanaf dan een feit. Eind 2003 hebben ze dit pand op de Rijksweg in Ruisbroek aangekocht, mede door de ideale ligging maar ook omdat er plaats was om een showroom in te richten. Uiteindelijk ben ook ik in de zaak gestapt waar ik verantwoordelijk werd voor de verkoop.”