J&M Catering en Kinepolis, een mooie tandem

Ambassadeurs een dag in het kielzog van J&M Catering
Auteur: 
Nicole Verstrepen

De Antwerpse vestiging van de Kinepolis groep vierde in oktober zijn twintigjarig bestaan. Dat gebeurde met verschillende activiteiten en animatie voor het grote publiek, maar ook met een event waarop heel wat BV’s en zakelijke relaties van Kinepolis present tekenden. Bij een leuk event hoort catering, en die werd verzorgd door J&M Catering uit Aartselaar. Kinepolis en J&M Catering hebben samen al een mooie en boeiende weg afgelegd. J&M Catering werd 21 jaar geleden immers opgericht binnen de muren van Kinepolis, en is ondertussen uitgegroeid tot een stevige kmo, met 75 vaste medewerkers, gehuisvest in een meer dan 3.000 m² groot pand in de industriezone van Aartselaar. Ambassadeurs vond het spannend om een keer in het kielzog van J&M Catering te lopen en te zien hoe de catering van zo’n groot event tot stand komt.

J&M Catering, onder leiding van Jan Jacobs, stond 21 jaar geleden in voor de barexploitatie in de bioscoopcomplexen. Jan Jacobs dacht mee het concept uit van de Fast Lanes. Elke rechtgeaarde bioscoopganger passeert vandaag nog altijd langs een van de shops om dan gewapend met knappend verse popcorn en frisdrank of ander lekkers de bioscoopzaal op te zoeken. Na verloop van tijd bekwam Jan Jacobs de toestemming om ook andere events binnen de infrastructuur van Kinepolis te mogen organiseren en te voorzien van catering. Jan Jacobs: “We bleken een succesvolle weg te zijn ingeslagen. Bij de verbouwing van Kinepolis Antwerpen werd zelfs rekening gehouden met de evenementen en werden de nodige faciliteiten voorzien, waaronder een aparte ingang en apart sanitair. De poot ‘events’ van Kinepolis groeide verder uit, maar ook J&M Catering bleef niet ter plaatse trappelen. Vandaag verzorgt het bedrijf catering op locatie, vaak daar waar het bedrijf exclusief (Kasteel Diepensteyn en ’t Brouwerhuis van brouwerij Palm) of preferentieel partner is. J&M Catering is tot op vandaag ook nog steeds preferentieel partner van Kinepolis.

Wat een bedrijvigheid

Ambassadeurs was wel eens benieuwd om te zien wat er allemaal komt kijken vooraleer de genodigden kunnen genieten van de lekkere hapjes en drankjes op een event zoals de viering van 20 jaar Kinepolis Antwerpen en liep op 18 oktober een dagje in de voetsporen van de medewerkers van J&M Catering. Jan Jacobs:Of het nu gaat om een groot of om een klein evenement, alle events worden steeds tijdig en zorgvuldig voorbereid zodat op de dag zelf alles vlot verloopt. Aan deze dag zijn dus al heel wat vergaderingen en voorbereidingen vooraf gegaan.

Reeds tijdens de offertefase wordt alle informatie rond het evenement in een speciaal computersysteem ingebracht. Jan Jacobs: “Uiteraard worden alle coördinaten van de klant ingeput, maar ook heel wat andere informatie, waaronder de formule die zal uitgewerkt worden, of het met andere woorden om een receptie, walking dinner, zittend diner, een barbecue of nog iets anders gaat, hoeveel personen er aan het event deelnemen, hoe laat de personeelsleden present moeten zijn, of het personeel aangepaste kledij dient te dragen, of er bloemen dienen te zijn (en welke), of er een speciale taart moet gemaakt worden, het aantal borden, glazen, servetten, statafels, stoelen,… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wanneer de dag bijna daar is, gaat de lijst met de benodigde materialen naar het magazijn waar alle benodigdheden op paletten worden klaargezet om later in de vrachtwagen te laden.

Jan Jacobs: “Een delegatie van de keuken heeft de voorbereidende vergaderingen mee gevolgd zodat ook op dat vlak een planning is opgemaakt, zowel voor de producten die moeten besteld worden, als voor het personeel dat nodig is. We zien erop toe dat de leveranciers van de ingrediënten en de dranken hun waren tijdig leveren. In de koude en/of de warme keuken worden de hapjes en gerechten bereid en wanneer alles, goed ingepakt, in de vrachtwagen geladen wordt, wordt nog eens goed gecontroleerd of alles juist is.

Na deze uitleg van Jan Jacobs springen we mee in de vrachtwagen en rijden tegen 11 uur de parking van Kinepolis op. De contactpersoon bij J&M Catering van Kinepolis blijkt al ter plaatse te zijn, net als de verantwoordelijke maître. Alle materiaal wordt uit de vrachtwagens geladen, het zaalplan wordt overlopen en de medewerkers van J&M Catering beginnen met de opstelling van de zaal en de keuken.

Om 16 uur komen ook de gerechten en de hapjes toe en worden de hulpkoks en de medewerkers, die instaan voor de bediening in de zaal, gebrieft. Jan Jacobs: “Het is bijvoorbeeld belangrijk dat elk bordje op dezelfde manier gedresseerd wordt, op de manier zoals wij dat willen. Daar besteden we veel aandacht aan.”

Een uur voor de start van het event houdt de maître een laatste briefing voor alle medewerkers. De timing wordt overlopen, en er wordt hen meegedeeld welke gerechten er precies zullen geserveerd worden. De medewerkers worden ook herinnerd aan een aantal interne regels rond GSM-gebruik, rookpauzes,…

 

Een blik in de kookpotten

J&M Catering gunde Ambassadeurs ook een blik in de kookpotten. Het event van Kinepolis bestond uit een receptie, een walking dinner en een avondfeest. Voor het walking dinner konden de genodigden een bezoek brengen aan verschillende buffetten. Starten konden zij aan het Prima Vera Italiano buffet voor een assortiment van live ter plaatse versneden charcuterie (Coppa, Prociutto, Italiaanse salami), vergezeld van olijven, rucolasalade en een degustatie van drie soorten olijfolie. De genodigden konden daarna opteren voor een Tom Yum soepje met frisse limoen en kokos. 

Assortiment shortdrinks

Aan het buffet assortiment shortdrinks konden zij een keuze maken uit:

Frisse couscous met komkommer, koriander, feta en granaatappel
Grijze garnaal met ambachtelijke mayonaise en bieslook
Buffel mozzarella met tomaat, mayonaise, koriander, munt en pompelmoes
Terrine van ganzenlever met ananas en geitenkaas
Rillettes met augurk, zilveruitjes en mosterd

 

Assortiment warme gerechten

En ook aan het buffet warme gerechten was er een gevarieerde keuze:

Karnemelkstampers met garnaal, een hoeve eitje en bruine boter
Zeebaars, courgette, gevuld met geitenkaas en smeuïge salieboter en een crumble van noten
Parelhoenfilet, gekonfijte aardappel, spinazieflan en strakke dragonjus
Filet van eend met oosterse kruidenmengeling, granensalade en jus zuurzoet van appel en paprika
Chateaubriand, flespompoen en aardappelpuree met truffelaroma

Natuurlijk hoort er bij een verjaardag een grote verjaardagstaart. Daarnaast waren er voor de zoetebekken nog dessertglaasjes met cuberdonmousse, citroen hazelnoot, boerenplattekaas met frisse confituur van aardbei en rabarber en crumble van Jules Destrooper wafels, crème brulée Belgique en chocolademousse met framboos en violet.    (NV)

J&M Catering, Industrieweg 22, 2630 Aartselaar, T 03 877 88 10, F 03 877 89 10, info@jmcatering.be, www.jmcatering.be.